SZO „prati istragu“ o preminulim u Norveškoj posle primanja „Fajzerove“ vakcine

© AFP 2023 / JOHN THYSAmerička multinacionalna farmaceutska korporacija Fajzer.
Američka multinacionalna farmaceutska korporacija Fajzer. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) obaveštena je da su 23 osobe u Norveškoj preminule nakon primanja „Fajzer-Biontekove“ vakcine protiv korona virusa i pažljivo će pratiti istragu, izjavio je predstavnik te organizacije za Sputnjik.

„SZO je upoznata sa izveštajima o smrti 23 osobe nakon vakcinacije protiv kovida 19 u Norveškoj. Norveška agencija za lekove obavestila je 14. januara svoju preliminarnu procenu o 13 smrtnih slučajeva, od kojih su svi bili starije osobe slabog zdravlja“, rekao je zvaničnik.

Norveška agencija smatra da bi smrtni slučajevi mogli biti povezani sa „normalno blagim neželjenim efektima vakcine“.

„U kontaktu smo sa norveškim zdravstvenim institucijama i pomno ćemo pratiti istragu uzroka i okolnosti svih smrtnih slučajeva“, dodao je portparol SZO.

Norveška je 27. decembra pokrenula kampanju masovne vakcinacijom „Fajzerovom“ vakcinom, a prvi primaoci su bili štićenici domova penzionera i medicinsko osoblje u Oslu. Vakcinu je primilo više od 25.000 stanovnika.

Javni servis NRK izvestio je, pozivajući se na agenciju, da su svi preminuli bili ljudi stariji od 80 godina i lošeg zdravstvenog stanja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala