Sofija osudila paljenje zastave u Severnoj Makedoniji: Nije im mesto ni u EU, ni u civilizovanom svetu

© AP Photo / Boris GrdanoskiNova tabla: Republika Severna Makedonija
Nova tabla: Republika Severna Makedonija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo inostranih poslova Bugarske mora da opozove ambasadora u Severnoj Makedoniji na konsultacije, smatra bugarski novinar i ekspert za međunarodno pravo Velizar Enčev, komentarišući paljenje bugarske zastave u selu Vevčani na zapadu Severne Makedonije.

Incident se dogodio tokom tradicionalnog Vevčanskog karnevala.

„Šta je potrebno da se dogodi kako bismo preduzeli ovaj neizbežni korak? Možda treba da pijana gomila napadne bugarsku misiju u Skoplju kako bismo opozvali našeg ambasadora?“, napisao je Enčev na svojoj stranici na Fejsbuku.

Prema rečima novinara, ono što se dogodilo dokazuje da je Sofija pravilno odlučila kada nije podržala početak pregovora i ulazak suseda u EU.

„Čak je i slepim i gluvim ljudima na Balkanu jasno da u Republici Severnoj Makedoniji vlada antibugarsko raspoloženje, koje ne može da prekine ni jedan sporazum o prijateljstvu. Saglasnost Bugarske da Severna Makedonija uđe u EU bila bi kapitulacija pred neobuzdanim makedonizmom“, navodi ekspert.  

Incident je komentarisao i bugarski evropski poslanik Angel Džambazki.  

„Koliko je još potrebno očiglednih primera, kako bi bilo jasno, da ovakvoj Makedoniji nije mesto u EU, ali ni u civilizovanom svetu“, napisao je Džambazki na svojoj stranici na Fejsbuku.

Na jednoj fotografiji je prikazan čovek sa kukastim krstom na rukavu (verovatno je on jedan od predstavnika bugarske administracije u Makedoniji tokom Drugog svetskog rata, u kome je Bugarska bila na strani Nemačke. Bugarska je više puta tražila da Severna Makedonija, pozivajući se na ovaj istorijski period, prestane da naziva Bugare „fašistima“ i „okupatorima“).

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva izjavila je da je bugarskom ambasadoru u Severnoj Makedoniji Angelu Angelovu naložila da izrazi zemlji ogorčenje povodom ovog vandalskog čina.

Vlasti Severne Makedonije osudile su incident. Predsednik države Stevo Pendarovski izjavio je da je incident neprihvatljiv.

„Paljenje zastave tokom karnevala u selu Vevčani je nedopustivo i za osudu. Potrebno je graditi poverenje među susedima, razumevanje i poštovanje“, napisao je predsednik Severne Makedonije na svojoj stranici na Fejsbuku.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala