Snažan zemljotres pogodio Indoneziju: Broj žrtava raste, strah od cunamija

© REUTERS / Antara Foto AgencyPosledice zemljotresa u Indoneziji
Posledice zemljotresa u Indoneziji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Broj žrtava današnjeg zemljotresa jačine 6,2 u Indoneziji raste, i trenutno je potvrđeno 35 smrtnih slučajeva, a strahuje se da će se taj broj i dalje uvećavati kako budu pristizali novi izveštaji spasilačkih ekipa sa terena, dok je više stotina povređenih osoba, navode indonežanski zvaničnici.

Epicentar zemljotresa bio je na 36 kilometara južno od Mamudžua, glavnog grada provincije Zapadni Sulavezi, na dubini od 18 kilometara. Potres je trajao oko sedam sekundi.

​Darno Majid, šef agencije za vanredne situacije u zapadnom Sulavesiju, izjavio je Rojtersu da je u Majeni i susednom okrugu Mamuju, poginulo 35 ljudi, a verovatno će biti potvrđeno još smrtnih slučajeva kako budu pristizali novi izveštaji sa terena.

​Prve informacije indonežanske agencije za vanredne situacije pokazuju da je 637 ljudi povređeno u Majeni, a 24 u Mamuju.

Nije izdato zvanično upozorenje na cunami , ali šef agencije za meteorologiju i geofiziku (BMKG) Dvikorita Karnavati rekao je na konferenciji za novinare da bi mogli uslediti snažni potresi, uz mogućnost da bi još jedan takav snažni zemljotres mogao pokrenuti cunami.

Podsetimo, u septembru 2018. grad Palu na Sulavesiju pogodio je iznuzetno snažan zemljotres magnitude 7,5, koji je prouzrokovao razoran cunami.

U toj je katastrofi poginulo i nestalo više od 4.300 ljudi, a najmanje 170.000 je moralo da napusti svoj dom.

Jutro posle Božića 2004. godine, zemljotres jačine 9,1 stepen sa epicentrom u blizini ostrva Sumatra izazvao je cunami sa talasima visine i do 17,5 metara koji su prekrili obale Indonezije, Šri Lanke Indije, Tajlanda i devet drugih zemalja, ostavljajući za sobom pustoš, usmrtivši više od 230.000 ljudi, podseća agencija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala