Skok akciza neće značiti i veću cenu goriva na pumpama

CC0 / Piksabej / Benzinska pumpa
Benzinska pumpa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zbog rasta potrošačkih cena na kraju prošle godine, povećanje akciza za dinar uvećaće troškove proizvođača i uvoznika nafte. Generalni sekretar Nacionalnog naftnog komiteta Srbije Goran Radosavljević smatra, međutim, da to sada neće uticati na povećanje maloprodajne cene goriva.

Radosavljević, kao i generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović smatraju da će rast akcize biti oko jednog dinara.

Cenu goriva na pumpama ne podiže samo rast akcize

Mićović napominje da se to može zaključiti na osnovu indeksa potrošačkih cena u prošloj godini, koji je objavio Republički zavod za statistiku.

„Videćemo kada će to biti primenjeno. To nikada ne znamo, ali stekli su se uslovi da država uskladi nivo akcize sa potrošačkim cenama u prošloj godini. Proizvođači i uvoznici će državi sigurno platiti dinar više. Njihovi troškovi će samim tim za toliko biti veći, a da li će oni to ugraditi u finalnu cenu prema kupcima, to zavisi od svake kompanije“, ističe generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

© Fotolia / Sandor JackalNa osnovu indeksa potrošačkih cena u prošloj godini koji je objavio Republički zavod za statistiku, rast akciza na gorivo bi trebalo da bude oko jednog dinara.
Skok akciza neće značiti i veću cenu goriva na pumpama - Sputnik Srbija
Na osnovu indeksa potrošačkih cena u prošloj godini koji je objavio Republički zavod za statistiku, rast akciza na gorivo bi trebalo da bude oko jednog dinara.

Sagovornik Sputnjika ukazuje i na to da se gledajući godinama unazad nije uvek dešavalo da se trošak povećanja akcize oseti na maloprodajnoj ceni goriva, jer nije akciza jedina koja utiče na promenu cene.

Akciza je samo jedan element cene

Radosavljević ukazuje na to da će usklađivanje akciza sa rastom cena na malo u prethodnoj godini odlučiti Vlada Srbije.

„Vlada može diskreciono da donese odluku da to povećanje odloži, može i da ne dođe do povećanja. Akciza je ipak samo jedna komponenta u ceni goriva. Što se tiče samog povećanja maloprodajne cene goriva, mislim da je rano da jedno povećanje utiče na nju. Biće potrebno da prođe još vremena. Kompanije na nedeljnom nivou sagledavaju tržište i donose odluku o kretanju maloprodajne cene, bez akcize i PDV-a“, zaključio je generalni sekretar Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Mićović uz to napominje da i od drugih stvari zavisi da li će povećanje akciza uticati na porast cene goriva u Srbiji, kao i od toga kako će se kretati cena nafte u svetu.

© Flickr / Images MoneyAkciza je ipak samo jedna komponenta u ceni goriva i rano je da jedno povećanje utiče na rast njegove maloprodajne cene.
Skok akciza neće značiti i veću cenu goriva na pumpama - Sputnik Srbija
Akciza je ipak samo jedna komponenta u ceni goriva i rano je da jedno povećanje utiče na rast njegove maloprodajne cene.

Rast cena na svetskom tržištU bi trebalo da stane

Njen rast u poslednja dva meseca se nije odrazio na cene u Srbiji, podseća on, ali i napominje da skok cena nafte sa odloženim efektom od mesec-dva dana uvek ostavlja trag i da se stanje na svetskom tržištu neminovno odražava i na naše.

Mićović ističe da je cena nafte na svetskom tržištu od novembra porasla za 48 odsto zbog formiranja zaliha u očekivanju rasta privrede u ovoj godini, pa tako i potrošnje goriva. Ovih dana se cena sirove nafte kreće oko 55 dolara za barel i sagovornici Sputnjika smatraju da dalji rast ne bi trebalo očekivati.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala