Nemačka: Povlačenje Rusije iz Sporazuma o otvorenom nebu ─ udarac na globalnu kontrolu naoružanja

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaAutomobil nemačke ambasade ispred zgrade Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Automobil nemačke ambasade ispred zgrade Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke nazvalo je najavu Rusije o početku priprema za povlačenje iz Sporazuma o otvorenom nebu „ozbiljnim udarcem na globalnu arhitekturu kontrole naoružanja“.
„Sa velikim žaljenjem smo primili najavu Rusije o pripremama za povlačenje iz Sporazuma o otvorenom nebu. Ovo je ozbiljan udarac za globalnu arhitekturu kontrole naoružanja i ima konkretan uticaj na bezbednost i poverenje na severnoj hemisferi“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

Ministarstvo je istaklo da je „u sopstvenom interesu Rusije da održava konstruktivan dijalog o budućnosti Sporazuma“, dok su se „sve države-članice nedavno dogovorile da razgovaraju o raznim predlozima“ koje je Moskva iznela nakon povlačenja SAD iz sporazuma. U pismu ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu krajem decembra „ministar spoljnih poslova (Nemačke Hajko) Mas i 15 evropskih kolega naglasili su da žele da se pridržavaju Sporazuma i njegove pune primene“. S tim u vezi, Nemačka je nabavila posmatrački avion „Erbas“ A319.

„Bez obzira na odluku Rusije, Nemačka će i dalje snažno podržavati nastavak i modernizaciju kontrole konvencionalnog i nuklearnog naoružanja u Evropi i izvan Evrope, što je cilj koji je u interesu svih nas ukoliko želimo da odgovorimo na izazove našeg vremena u interesu mira i bezbednosti“, ističe se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u petak je objavilo o pokretanju procedure za povlačenje iz Sporazuma o otvorenom nebu. Ministarstvo je navelo da je nakon povlačenja SAD iz Sporazuma „značajno narušena ravnoteža interesa država-učesnica postignuta zaključenjem Sporazuma“, a partneri Moskve u Sporazumu nisu podržali ruske predloge o njegovoj održivosti u novim uslovima.

Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i predstavljao je jednu od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. Sporazum je na snazi od 2002. godine i omogućava državama-članicama da otvoreno prikupljaju informacije o međusobnim vojnim snagama i aktivnostima. Do nedavno su potpisnice sporazuma bile 34 države.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala