NATO optužio Rusiju za podrivanje Sporazuma o otvorenom nebu

© AFP 2023 / ARIS OIKONOMOUAvion NATO-a za vazdušno upozoravanje i kontrolu (Avaks) na aerodromu u Briselu
Avion NATO-a za vazdušno upozoravanje i kontrolu (Avaks) na aerodromu u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Posle odluke Rusije da izađe iz Sporazuma o otvorenom nebu saveznici NATO-a ostaće posvećeni dijalogu sa Rusijom o kontroli naoružanja, izjavio je zamenik portparola Severnoatlanskog saveza Pirs Kazalet i dodao da NATO krivi Rusiju za podrivanje ovog Sporazuma.

Kazalet je dodao da je Severnoatlantski savez spreman za dijalog sa Rusijom o vojnoj transparentnosti i smanjenju rizika u okviru Saveta Rusija-NATO.

„Primili smo k znanju nameru Rusije da izađe iz Sporazuma o otvorenom nebu. Zemlje NATO-a nastaviće bliske konsultacije o pitanjima buduće kontrole naoružanja. Takođe ostajemo otvoreni za dijalog u okviru Saveta Rusija-NATO za smanjenje rizika i vojnu transparentnost“, naglasio je on.

Zamenik portparola NATO-a još jednom je ponovio stav Sjedinjenih Američkih Država koje su 2020. svoje jednostrano istupanje iz Sporazuma opravdale optužbama na račun Rusije u vezi sa navodnim nepotpunom ispunjavanjem odredbi Sporazuma od strane Moskve.

Avion Tu-154M-Lk-1 vazduhoplovnih snaga Rusije - Sputnik Srbija
Nakon Amerike i Rusija može izaći iz Sporazuma o otvorenom nebu

Selektivno ispunjavanje obaveza Rusije prema Sporazumu o otvorenom nebu već neko vreme je podrivalo doprinos ovog važnog sporazuma bezbednosti i stabilnosti u evroatlantskom regionu. Sve članice NATO-a posvećene su efikasnoj kontroli naoružanja, razoružanju i neširenju oružja, koji su neophodan uslov za našu bezbednost“, rekao je Kazale.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 15. januara da Moskva započinje unutrašnje procedure za povlačenje Rusije iz Sporazuma o otvorenom nebu. Po njihovom završetku, potpisnicima Sporazuma će biti poslato odgovarajuće obaveštenje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala