Uprkos američkim pretnjama: Turska nastavlja pregovore sa Rusijom oko nabavke nove partije S-400

© Sputnik / Aleksandr Galьperin / Uđi u bazu fotografijaProtivvazdušni raketni sistemi S-400 "Trijumf"
Protivvazdušni raketni sistemi S-400 Trijumf - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska nastavlja pregovore sa Rusijom o mogućoj isporuci druge partije protivvazdušnih raketnih sistema S-400, rekao je ministar odbrane Turske Hulusi Akar.
„Nastavljaju se testiranja sistema S-400 koje smo kupili od Rusije, trudimo se da posao obavimo u planiranom formatu. Pregovori o nabavci druge partije se nastavljaju. Očekujemo da SAD razumeju situaciju. Jezik sankcija, koji ne odgovara savezničkim odnosima, neprihvatljiv je. Veoma je problematično da se vratimo nazad sa tačke do koje smo došli“, rekao je Akar, prenosi list „Jeni safak“.

Prema njegovim rečima, turska strana se nada da će se nesuglasice sa Sjedinjenim Američkim Državama na tu temu rešiti putem dijaloga.

Turski ministar je takođe istakao da sistemi S-400 neće biti raspoređeni na neku konkretnu lokaciju, ali da se mogu premeštati u slučaju potrebe.

Ranije je šef sekretarijata za vojnu industriju Turske Ismail Demir saopštio da je Turska je spremna da kupi drugi komplet sistema S-400, ako joj Rusija preda tehnologije.

Podsetimo, SAD su uvele sankcije protiv turskog Sekretarijata za odbrambenu industriju i njegovog šef Ismaila Demira, kao i protiv još troje fizičkih lica u Turskoj „zbog veza sa Rusijom“.

Isporuke ruskih PVO sistema S-400, koje su izazvale krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država, počele su sredinom jula 2019. godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala