Prva poruka Trampa posle opoziva u Predstavničkom domu /video/

© AP Photo / Delcia LopezAmerički predsednik Donald Tramp
Američki predsednik Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp obratio se javnosti posle izglasavanja opoziva u Predstavničkom domu Kongresa, ponovo osuđujući nasilje na Kapitolu uz poruku da će svi koji su učestvovali u neredima biti izvedeni pred lice pravde. Tramp, međutim, ni jednom rečju nije spomenuo odluku Predstavničkog doma o opozivu.

U video-poruci, objavljenoj na Tviter nalogu Bele kuće, Tramp je u pomirljivom tonu pozvao Amerikance na smirivanje strasti i ujedinjenje.

„Nijedan moj istinski pristalica nikada ne bi mogao da podrži političko nasilje. Nijedan moj pravi pristalica ne bi mogao da ne poštuje primenu zakona ili našu veliku američku zastavu“, rekao je Tramp u petominutnom obraćanju.

„Ako radite nešto od toga, vi ne podržavate naš pokret, napadate ga i napadate našu zemlju. To ne možemo da tolerišemo“, istakao je američki predsednik.

​Tramp je naveo da su neredi 6. januara i upad u Kapitol „razbesneli i zaprepastili milione Amerikanaca“, dodajući da i on deli to mišljenje.

„Želim da budem jasan. Nedvosmisleno osuđujem nasilje koje smo videli prošle nedelje“, rekao je Tramp, navodeći da je to suprotno svemu u šta veruje.

Američki predsednik je ocenio da je prošle godine bilo previše nasilja, nereda i kršenja zakona i da to mora da prestane.

„Bez obzira da li ste desno ili levo, demokrata ili republikanac, nema opravdanja za nasilje. Nema izgovora. Nema izuzetaka. Amerika je država zakona. Oni koji su učestvovali u napadima prošle nedelje biće izvedeni pred lice pravde“, istakao je američki predsednik.

Politički manevri američkih demokrata: Dva scenarija za trajno isključivanje Trampa iz politike

Tramp je rekao i da su ga tajne službe obavestile o tome da su mogući novi neredi u narednim danima.

Ponovio je da je izdao naredbu federalnim agentima da angažuju sve resurse da uspostave red i da je u Vašingtonu angažovana Nacionalna garda da obezbedi grad i osigura da prenos vlasti bude miran i bez incidenata.

On kaže da svaki Amerikanac ima pravo da se čuje njegov glas, ali da to mora učiniti s poštovanjem i u miru.

„Moramo da se usredsredimo na napredovanje cele nacije, na isporuku čudesnih vakcina, na pobedu nad pandemijom, na obnovu ekonomije, zaštitu nacionalne bezbednosti i vladavinu prava“, naglasio je Tramp.

Američki predsednik je osudio „napad bez presedana na slobodu govora“ tehnoloških giganata, aludirajući na društvene mreže koje su blokirale njegove naloge.

„Neophodno je da sada slušamo jedni druge, a ne da jedni druge ućutkujemo“, zaključio je Tramp.

Podsetimo, Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je opoziv predsednika Trampa. Za opoziv su glasala su 232 kongresmena, dok je protiv bilo 197. Opoziv je podržalo i 10 kongresmena iz redova republikanaca, čiji je Tramp bio predsednički kandidat.

Da bi Tramp bio smenjen, potrebno je da opoziv usvoji i Senat i to dvotrećinskom većinom.

​Međutim, lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel objavio je da neće sazivati hitnu sednicu kako bi se razmatrao opoziv američkog predsednika u Senatu, tako da će Tramp ostati predsednik do 20. januara i inauguracije Džoa Bajdena.

Aktuelna situacija u Americi bila je i tema emisije „Novi Sputnjik poredak“, koju vodi Nikola Vrzić:

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala