Onlajn konferencija u Americi: Tesla – ikona dijaspore

© Foto : Sputnjiku ustupila Teslina naučna fondacijaTeslina naučna fondacija
Teslina naučna fondacija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tradicionalna godišnja konferencija posvećena Nikoli Tesli, u organizaciji Tesline naučne fondacije (TNF) iz Filadelfije, zbog aktuelne epidemiološke situacije ove godine održaće se onlajn, 16. januara sa početkom u 12h po američkom, odnosno u 18h po srpskom vremenu.

Konferenciju će otvoriti osnivač i predsednik Fondacije Nikola Lončar.

„Tesla je ikona dijaspore – lakše je okupiti naše mlade ljude, ali i strance na Tesla susretima nego na bilo kom drugom događaju, jer njegova 'magija' ne prestaje ni danas, skoro osam decenija od kada je napustio ovaj svet“, kaže Lončar.

Okosnica Konferencije biće pilot projekat „Osnivanje Teslinih klubova“, koji je Teslina naučna fondacija sa sedištem u Srbiji  pokrenula u saradnji sa osnovnom školom „Dragomir Marković“ iz Kruševca i „Branislav Petrović“ iz Slatine kod Čačka, a uz monitoring i logistiku TNF-a.

U okviru programa, svi zainteresovani imaće jedinstvenu priliku da čuju i nekoliko veoma poznatih i cenjenih ljudi koji svojim radom prave velike proboje na svetskom nivou, poput Gerija Pitersona, inženjera, naučnika i publiciste, vlasnika „Tventi frst senčri buks“, koji je u okviru svoje izdavačke kuće izdao najviše knjiga posvećenih Nikoli Tesli, Marka J. Seifera, književnika i istoričara koji je prvi uradio doktorsku disertaciju na temu Nikole Tesle, braću Korum koji su svoj život posvetili nastavku rada na Teslinim patentima, posebno na bežičnom prenosu električne energije i koji će na Konferenciji izneti svoja najvažnija otkrića i dostignuća.

Do sada su se Tesla konferencije održavale u hotelu Njujorker u Njujorku, u kome je Tesla živeo poslednjih desetak godina svog života i gde je i umro 7. januara 1943.

TNF iz Filadelfije uveliko radi na programu uvođenja predmeta o Tesli u škole Amerike. Iz Fondacije ističu da su pronašli brojne načine da ostvare ovaj cilj jer Amerika nema centralizovan sistem obrazovanja. Osim na ovom projektu, Teslina fondacija veliku pažnju usmerava i na mlade, talentovane ljude širom sveta u želji da prikaže svetu snagu i moć Teslinog naroda, ujedno spajajući sunarodnike u rasejanju sa maticom.

„Tesla je važna spona kako između matice i dijaspore, tako i za povezivanje sa drugim narodima, kao i pojedincima koji imaju realnu sliku i znaju istinu o Srbima i stradanjima našeg naroda kroz vekove“, naglašava Lončar.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala