Zašto je Italija pred političkim ponorom

© Flickr / Sarah-RoseItalijanska zastva u Rimu
Italijanska zastva u Rimu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dok je Italija na kolenima pred virusom korona, bivši premijer te zemlje Mateo Renci je gura u politički ponor i to zato što nije zadovoljan veličinom svog „parčeta kolača“ u vladi i zbog toga što popularnost njegove partije „Italija viva“ opada. Ako rešenje ne bude ubrzo pronađeno, Italija bi mogla da ostane bez novčane pomoći EU.

Kao da joj problemi u zdravstvu prouzrokovani virusom korona nisu dovoljni, Italija je sada i pred političkim kolapsom. Nekadašnji premijer te zemlje Mateo Renci u sredu je saopštio da iz vlade povlači ministre iz svoje stranke „Italija viva“, čime je vladajuća koalicija ostala bez većine u parlamentu.

Renci je proteklih meseci pretio da će njegova stranka napustiti vladu, jer je, kako prenose mediji, nezadovoljan planovima aktuelnog premijera Đuzepea Kontea za raspodelu pomoći od više stotina milijardi evra koju je Evropska unija namenila Italiji za obnavljanje ekonomije.

Italija pred političkim ponorom

Dopisnik Radio Beograda 1 iz Italije Marinela Ražnatović za Sputnjik kaže da je Renci ovim potezom ozvaničio početak krize u vladi te zemlje, ali i ukazuje na to da ovakve situacije za Italiju nisu novost; sadašnja vlada je 67. po redu od Drugog svetskog rata.

„Mateo Renci na najgrublji, najdirektniji način ucenjuje aktuelnog premijera Kontea. Realno, ne zna se zašto. On insistira na tome kako Konte ne radi dobro, kako mnogo stvari nije uradio na vreme, kako nije povukao prave poteze i da za to nema hrabrosti. Ipak, kada pogledate reakcije građana u celini, najpopularniji političar u kog imaju najviše poverenja upravo je Đuzepe Konte. Sedam od 10 Italijana smatra da Konte treba da ostane premijer“, predočava Marinela Ražnatović.

© AP Photo / Andrew MedichiniSedam od 10 Italijana smatra da Konte treba da ostane premijer
Zašto je Italija pred političkim ponorom - Sputnik Srbija
Sedam od 10 Italijana smatra da Konte treba da ostane premijer

Ona napominje da Rencijeva stranka „Italija viva“ ima najmanji udeo u vladajućoj koaliciji sa oko tri odsto podrške građana, te predočava da „ubedljiva manjina teroriše i ucenjuje većinu“.

Zanimljivo je, ističe naša sagovornica, da je Renci povukao ministre, ali ne i podršku vladi, što znači da će njegova stranka u parlamentu biti saglasna s odlukama vladajuće koalicije, bez obzira na pojedina neslaganja.

Postavlja se pitanje: čemu onda povlačenje ministara?

Kriza zbog „parčeta kolača“

Slobodan Janković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu ocenjuje da je izlazak Rencijeve partije iz vladajuće koalicije prouzrokovan nezadovoljstvom oko „raspodele kolača“ i time što popularnost njegove partije opada, ali smatra da Rencijev potez neće napraviti značajne promene u političkom životu Italije.

„Mateo Renci želi da se pozicionira kao neko ko naprasno brine za poštovanje demokratskih procedura i uvažavanje institucija. Pretpostavljam da će Konte i ljudi iz vlade pokušati da pregovaraju, da naprave novi dogovor, jer je sam Renci rekao da neće dozvoliti da njegova odluka dovede do toga da na vlast dođu, kako on kaže, populisti. Renci i njegova stranka dovode u pitanje samo formu i način donošenja odluka, ali samu suštinu oni ne preispituju“, ističe Janković.

S obzirom na to da će zdravstvena kriza u Italiji potrajati, a da ekonomska tek sledi, Marinela Ražnatović predočava da su Rencijeve partijske kolege i stanovnici Italije šokirani, besni i ljuti zbog poteza koji je povukao.

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaRenci ruši vladu zbog „parčeta kolača“ i pada popularnosti
Zašto je Italija pred političkim ponorom - Sputnik Srbija
Renci ruši vladu zbog „parčeta kolača“ i pada popularnosti

Pomoć EU — neizvesna

Dok Janković smatra da Rencijevo povlačenje iz vlade neće uticati na odnos između EU i Italije, osim u slučaju da na mesto trenutne vlasti dođe neka druga s različitom politikom, Marinela Ražnatović ocenjuje da taj potez umanjuje politički kredibilitet Italije u Briselu.

„Italija je sada na ekonomskim kolenima i ne može da ustane bez finansijske pomoći EU, koja je spremna da joj dâ 209 milijardi evra, ali samo uz priložen detaljan plan obnove koji tek treba da se usvoji. Konte sada traži određeni broj poslanika koji bi osigurao većinu u parlamentu, a pokušava da ih pronađe među ’odgovornima‘ koji se nalaze u mešovitoj parlamentarnoj grupi. On čini sve kako bi našao neophodan broj, jer ne želi više nikako da zavisi od Rencija“, naglašava Marinela Ražnatović.

Ona smatra da je to sasvim logičan potez, jer je, prema njenom mišljenju, Mateo Renci najautodestruktivniji političar u Italiji, zbog toga što je i proteklih godina povlačio podmukle političke poteze koji nikome nisu išli na ruku, pa ni njemu.

© AP Photo / Andreas SOLARO/AFPAko na vlast dođe ekstremna desnica, Italija bi mogla da ostane bez pomoći EU
Zašto je Italija pred političkim ponorom - Sputnik Srbija
Ako na vlast dođe ekstremna desnica, Italija bi mogla da ostane bez pomoći EU

Marinela Ražnatović ističe da postoje tri rešenja za političku krizu u Italiji. Prvo je da Konte u naredna dva dana pronađe novu većinu u parlamentu. Drugo je da on vrati mandat predsedniku države, koji bi ga potom dodelio nekom drugom i formirao tehničku vladu. Treće su prevremeni izbori.

„Prevremeni izbori su, dugoročno gledano, velika zamka za Italiju, zbog toga što ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da bi na potencijalnim prevremenim izborima, koji bi mogli da se održe narednih meseci, zasigurno pobedila ekstremna desnica predvođena Mateom Salvinijem. U tom slučaju, vrata Brisela bi za Italiju zaista bila zatvorena, posebno kada je reč o dobijanju sredstava za pomoć“, napominje Marinela Ražnatović.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala