Iranski ambasador: Sećanje na generala Sulejmanija i „sloboda“ izražavanja u američkim medijima

© REUTERS / WANA NEWS AGENCYDemonstranti u Teheranu pale američku i britansku zastavu na protestima protiv ubistva iranskog generala Kasema Sulejmanija
Demonstranti  u Teheranu pale američku i britansku zastavu na protestima protiv ubistva iranskog generala Kasema Sulejmanija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na godišnjicu smrti iranskog generala Kasema Sulejmanija ambasador Islamske Republike Iran u Ruskoj Federaciji Kazem Džalali upozorava da Sjedinjene Države preko kontrole društvenih mreža pokušavaju da prikriju svoju odgovornost za napad u kom je ubijen general.

Na društvenim mrežama poput Fejsbuka i Instagrama, koje imaju američke platforme, vidimo ogromno poricanje odgovornosti i nedostatak posvećenosti ovih platformi slobodi izražavanja i prirodnom pravu na učešće građana u izražavanju sopstvenog mišljenja, kaže ambasador Džalali za Sputnjik. On dalje ističe: 

„Sjedinjene Države su počinile zločin koji je osudila međunarodna zajednica, i koriste sva moguća sredstva da ga prikriju. Kontrola društvenih mreža je jedan od instrumenata za to. Ovih dana, kada su generalove pristalice htele da na ovim mrežama objave njegovu fotografiju ili video-snimak, odmah su dobijali poruku upozorenja i njihovi profili su blokirani. Ove fotografije ili video-snimci obično su u granicama koje su utvrđene propisima navedenih društvenih mreža i nema ni najmanje naznake kršenja medijskih pravila. Ali suština je u tome da oni postavljaju temelje svim članovima svetske zajednice, pripremaju put za milijarde članova svetske zajednice koji bi mogli da gledaju i čitaju šta žele, osim onoga što se američkoj vladi ne sviđa. Politika tajnog diktata koju američka vlada koristi u medijima i na društvenim mrežama, postala je uobičajena pojava. Sve društvene mreže, radio i televizijske mreže koje vode politiku koja se razlikuje od američke komunikacione politike u medijskom sektoru, suočene su sa mnogim problemima poslednjih godina. Njihove kancelarije su zatvorene u različitim delovima sveta, njihovo satelitsko emitovanje je isključeno, ili su protiv njih pokrenuti pravni postupci, ili su im nametnuti čudni porezi i tako dalje. 

U tom kontekstu, mogu se tumačiti napori nezavisnih vlada da pristupe tehnološkoj infrastrukturi i neodobravanje Zapada da neko sa strane pristupi ovom znanju. Lišavanje mlađe generacije i istraživača iz zemalja u razvoju obrazovanja i istraživanja u nekim oblastima humanitarnog znanja ukazuje na to da upotreba takvog naučno-tehnološkog aparthejda dovodi do toga da pristup tim tehnologijama postaje težak i skup, a građani međunarodne zajednice su primorani da se nalaze u takvoj atmosferi koju je stvorio Zapad na čelu sa SAD. 

Stvaranje ograničenja za javnost čija se intelektualna orijentacija i socijalni stavovi razlikuju od političara društvenih mreža i američkih medija, s pravom pokazuje da je slogan slobode medija i prava čoveka, kojeg se sami lideri takvih medija nimalo ne pridržavaju, očigleda laž. Iznenađujuće je da te iste države, kako bi se suprotstavile režimima koji ne odgovaraju njihovim interesima, formiraju medije koji se ne pridržavaju ni najmanjih zakonskih normi medija i nemaju druge zadatke osim širenja mržnje i nasilja, stvaranja raznih kriza u nezavisnim zemljama, i u ovoj svojoj destruktivnoj ulozi koriste se svom materijalnom, tehnološkom i pravnom podrškom Zapada. Sjedinjene Države su izdale slobodu više nego bilo koja druga zemlja,“ zaključuje Kazem Džalali, ambasador Islamske Republike Iran u Ruskoj Federaciji.

Kasem Sulejmani, general Korpusa Čuvara Islamske revolucije, poginuo je tokom napada na aerodrom u Bagdadu 3. januara 2020.godine.

Pogledajte i „Novi Sputnjik poredak“ koji otkriva kako je sudbina osnivača „Vikiliksa“ nepovratno promenila položaj novinarstva u današnjem društvu:

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala