Đurić: Verujem da će odnosi sa SAD prerasti u nešto značajno

© Tanjug / ZORAN ZESTICMarko Đurić
Marko Đurić - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić izjavio je da je 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD neverovatan istorijski jubilej, kao i da veruje da će se dugogodišnje partnerstvo pretvori u nešto još značajnije i sadržajnije.

On je u autorskom tekstu za portal „Pavlović tudej“ rekao da će nova veza omogućiti da neprestano otkrivamo nova područja saradnje u promociji mira i stabilnosti u našem delu sveta, što će omogućiti nove ekonomske mogućnosti, prenosi Tanjug.

„Verujem da ne preterujem kada kažem da su se zvezde poklopile da bismo učestvovali u otvaranju novog, bez presedana, poglavlja o uzajamno korisnom prijateljstvu i saradnji. Od sada pa nadalje, moji prijatelji“, rekao je Đurić.

On je rekao da smatra da su po mentalitetu Srbi mnogo sličniji Amerikancima nego neki drugi narodi u Evropi, odnosno Amerikanci Srbima više nego neke države koje su geografski bliže.

Đurić je podsetio da su tokom dva svetska rata odnosi između Srbije i SAD ostali postojani, jer su se milioni Srba borili zajedno sa Amerikancima za vrednosti koje su zajednička za dva naroda.

Prema njegovim rečima, milioni Srba, koji kao i Amerikanci vole slobodu, a koji su motivisani slobodom došli u SAD, obogatili istoriju te zemlje i da su njihova imena sada urezana u hodniku američkog sna.

Nikola Tesla, izumitelj električne energije naizmenične struje, koju svi koristimo svakodnevno, Pupin, izumitelj bežičnih telekomunikacija velikog dometa. NBA Vlade Divac i Nikola Jokić. Oni su, zajedno sa hiljadama srpskih lekara, medicinskih sestara, inženjera, građevinskih radnika i univerzitetskih profesora dali svoj doprinos američkoj naciji, postali deo nje i učinili je boljim mestom“, rekao je Đurić.

Đurić je dodao i da su SAD i Srbija tokom 140 godina koračale zajedničkim putem koji je ponekad bio težak i izazovan, a posebno 1999. godine, ali da je i dalje bio pun partnerstava, bitnih saveza i zajedničkih vrednosti.

Đurić je istakao i da je Srbija zahvaljujući reformama Aleksandra Vučića uspela da se za sedam godina podigne sa ivice bankrota i dođe do prvog mesta po pitanju BDP-a u Evropi.

„U međuvremenu, stopa nezaposlenosti je smanjena na 7,9 odsto, sa stalnim trogodišnjim suficitom i makroekonomskom stabilnošću, što su više puta hvalili relevantni IFO indikatori i najviši rukovodioci. To je, zajedno sa podsticajima za investitore, dovelo do toga da je Srbija postala destinacija koja je privukla više stranih direktnih investicija u 2019. i 2020. godini nego čitav region zapadnog Balkana zajedno“, istakao je Đurić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala