„Gagarin“ ponovo leti u svemir

© Sputnik / Alexey Filippov / Uđi u bazu fotografijaPostavljanje rakete-nosača "Sojuz-FG" sa brodom "Sojuz MS-09" na prvoj lansirnoj rampi "Gagarin" kosmodroma "Bajkonur"
Postavljanje rakete-nosača Sojuz-FG sa brodom Sojuz MS-09 na prvoj lansirnoj rampi Gagarin kosmodroma Bajkonur - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedna od ruskih svemirskih letelica sa posadom iz serije „Sojuz“, koja će odleteti na Međunarodnu svemirsku stanicu u toku ove godine, biće nazvana u čast Jurija Gagarina, navodi se u planu pripreme i proslave 60. godišnjice leta Gagarina u svemir.
„Nazvati po Juriju Gagarinu transportnu svemirsku letelicu sa posadom 'Sojuz MS' koja će biti lansirana 2021. godine“, navodi se u planu, koji je odobrio potpredsednik Vlade Rusije Jurij Borisov.

Ove godine planirano je lansiranje tri svemirske letelice „Sojuz MS“. Ranije je saopštavano da će se jedno lansiranje održati 9. aprila, što je malo pre Dana kosmonautike koji Rusija obeležava 12. aprila. Sledeći svemirski brod će biti poslat u svemir u oktobru, dok bi u decembru trebalo da poleti „Sojuz MS“ sa dvoje turista. Ne navodi se koja od navedenih letelica će biti nazvana u čast Gagarina.

Pre deset godina, kada se proslavljala 50. godišnjica od kada je prvi čovek poleteo u kosmos, svemirska letelica „Sojuz TMA-21“ dobila je ime „Gagarin“.

Tada se u letelici isticao amblem sa natpisom „50 godina od Gagarinovog leta u svemir“ i portret kosmonauta.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala