Venecuela registrovala rusku vakcinu „Sputnjik Ve“

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida 19 "Sputnjik Ve"
Vakcina protiv kovida 19 Sputnjik Ve - Sputnik Srbija
Pratite nas
Venecuelansko Ministarstvo zdravlja je registrovalo rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u okviru ubrzane procedure, saopštio je Ruski fond za direktne investicije (RFPI).

„RFPI saopštava da je Ministarstvo zdravlja Bolivarske Republike Venecuela registrovalo rusku vakcinu protiv virusa korona 'Sputnjik Ve'“, navedeno je u saopštenju.

​Kako se navodi, isporuke će biti obezbeđene zahvaljujući međunarodnim partnerima Ruskog fonda u Indiji, Kini, Južnoj Koreji i drugim zemljama.

„Pozdravljamo odluku venecuelanskog Ministarstva zdravlja da odobri upotrebu 'Sputnjika Ve' – bezbedne i efikasne vakcine koja će pomoći sprečavanju širenja kovida 19“, izjavio je direktor RFPI Kiril Dmitrijev.

On je istakao da je „Sputnjik Ve“ već važan deo nacionalnog portfelja vakcine u brojnim zemljama Latinske Amerike.

„U narednim nedeljama očekujemo nova partnerstva sa zemljama regiona u vezi vakcina“, dodao je.

Ranije je predsednik Venecuele Nikolas Maduro izrazio zahvalnost ruskom predsedniku Vladimiru Putinu posle potpisanog sporazuma o kupovini 10 miliona doza vakcine „Sputnjik Ve“. Kako je rekao, prvih 10 miliona doza vakcine bi trebalo da stignu iz Rusije u Venecuelu u prvom kvartalu 2021. godine, a stanovništvu će one biti pružene besplatno.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina se zasniva na proučenoj i proverenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, čije su važne prednosti bezbednost, efikasnost i nepostojanje dugoročnih neželjenih efekata.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala