Ura! Biće vode u česmi: Krimljani presrećni jer je najviši vodopad „oživeo“ /video/

© Sputnik / Dmitrij DebabovVodopad Učan-Su na Krimu
Vodopad Učan-Su na Krimu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na Krimu je „oživeo“ vodopad Učan-Su koji je presušio u decembru prošle godine, prenosi televizija „Zvezda“.

Jedna od glavnih znamenitosti ruskog poluostrva i jedinstveni prirodni objekat nalazi se na teritoriji Velike Jalte. Učan-Su oduševljava Krimljane i goste poluostrva svojom lepotom i moći. Očevici fenomenalne prirodne pojave objavili su fotografije i video snimke vodopada.

Neki od njih nisu skrivali svoje zadovoljstvo.

„Ura! Biće vodice u česmi!“, napisao je jedan od korisnika društvenih mreža.

Drugi korisnik je uz objavljeni video napisao: „Ono kad si srećan, jer je Učan-Su oživeo“.

​Prema procenama naučnika, visina vodopada Učan-Su iznosi 98 metara, a sam vodopad se nalazi na 390 metara nadmorske visine. Međutim, Učan-Su je prošle godine presušio zbog nezapamćene suše na poluostrvu.

Kako je ranije rekao šef odeljenja okeanografije Morskog hidrofizičkog instituta Ruske akademije nauka Vladimir Belokopitov, taj vodopad redovno presušuje, jer je nestalan.

Njegov veliki protok vode u velikoj meri zavisi od količine padavina i podzemnih voda. Ponekad je vodopad veoma bučan i povlači sa stometarske visine ogromne mase vode, a nekada se pretvara u običan potok ili potpuno presuši.

Inače, pozitivne emocije stanovnika Jalte lako je objasniti - čitavo poluostrvo je u deficitu vode za piće.

Ranije je Ukrajina obezbeđivala do 85 procenata potreba Krima za svežom vodom kroz Severno-Krimski kanal koji je vodio od Dnjepra. Međutim, nakon ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom snabdevanje vodom potpuno je ovom rutom prekinuto. Pitanje je potom rešeno na uštrb prirodnih rezervoara, koji su tokom protekle godine postali znatno plići zbog male količine padavina i vađenja vode iz podzemnih izvora. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala