„Snaga SAD je preuveličana“: Iranski naučnici pozivaju vojsku da napada američke bombardere

© Irkut CorporationIran planira kupovinu lovaca Su-30SM, helikoptera Mi-8 I Mi-17 i drugog oružja vrednosti većoj od 8 milijardi dolara
Iran planira kupovinu  lovaca Su-30SM, helikoptera Mi-8 I Mi-17 i drugog oružja vrednosti većoj od 8 milijardi dolara - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stotine iranskih naučnika pozvalo je da se izvode napadi na američke vojnike zbog pokušaja invazije u vazdušni prostor republike, navodi se u otvorenom pismu, koje je potpisalo 840 naučnih radnika, i koje je upućeno komandantu Ratnog vazduhoplovstva Korpusa čuvara islamske revolucije Amiru Ali Hadžizadeu, javlja agencija Fars.

Naučnici su se obratili Hadžizadeu, kao „osvajaču Ajn el Asad“ – čoveku koji je rukovodio napadom na američku bazu u Iraku u januaru 2020. godine. Akademici su zamolili Čuvare islamske revolucije da napadnu svaki američki vojni avion, pre svih strateške bombardere B-52.

Akademici su ukazali da je snaga SAD preuveličana, zahvaljujući „zapadnim, cionističkim i arapskim medijima“ i zatražili od generala Hadžizadea „da uništi ovaj nerealni i izmišljeni lik“.

U Iranu su u toku pripreme za rat zbog eskalacije sukoba sa SAD koja je primetna poslednjih meseci. Početkom januara je objavljeno da je Ratna mornarica Irana podignuta u stanje borbene gotovosti, dok je Pentagon u decembru ojačao svoju bazu Ajn el Asad u Iraku. Neki izvori govore da se Iran plaši iznenadnog napada. Tome su doprinele glasine i pretnje predsednika Donalda Trampa koji je „obećao“ da će kazniti zemlju u slučaju da napadne američke vojnike u Iraku.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala