Ruski „džin“: Toranj Ostankino okovan ledom /video/

© Sputnik / B. Elin / Uđi u bazu fotografijaTelevizijski toranj Ostankino u Moskvi
Televizijski toranj Ostankino u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Moskvi je toranj Ostankino, koji je u top 15 najviših građevina na svetu, prekriven ledom zbog loših vremenskih uslova, prenosi televizija „Zvezda“.

U ruskoj prestonici je temperatura trenutno 11 stepeni ispod nule. Pored toga, primećena je visoka vlažnost vazduha – oko 81 odsto.

Ranije su meteorolozi najavili da će područje grada ove nedelje zahvatiti izuzetno hladno vreme. Temperatura će biti ispod prosečnih klimatskih vrednosti za oko 10 stepeni. U Moskvi će noću temperatura pasti na 21 stepen Celzijusa ispod nule, a u nekim područjima do minus 27.

Inače, Ostankino je televizijski i radijski toranj u glavnom gradu Rusije. Visok je 540,1 metar, a prema stanju od septembra 2019. godine, Ostankino je 14. najviša građevina koja je ikada postojala.

​Naziv je dobio po moskovskom distriktu u kojem se nalazi. Izgradnja tornja je počela 1963. godine, a završena je 1967. godine.

Reč je o najvišoj građevini u Evropi i Rusiji koja je član Svetske federacije visokih tornjeva. Toranj Ostankino je bio druga najviša građevina na svetu 31 godinu dok nije izgrađena Burdž Kalifa. Pre njega rekord najviše građevine je držao Si-En toranj u Kanadi, viši za 13 metara od Ostankina.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala