Rusija: Agresivni postupci baltičkih zemalja protiv Sputnjika – gaženje slobode medija

© Sputnik / Sergey MelkonovMikrofon agencije Sputnjik Letonija
Mikrofon agencije Sputnjik Letonija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Agresivno ponašanje baltičkih zemalja prema medijima koji izveštavaju na ruskom jeziku Moskva smatra primerom kršenja slobode medija i izražavanja, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije, objavljenom povodom Dana ruskih medija, koji se danas obeležava.

 

Kako se navodi, brojna kršenja prava novinara u baltičkim zemljama izazivaju zabrinutost.

„Te agresivne postupke ocenjujemo kao nedopustivi primer gaženja temelja demokratskog društva – slobode medija i izražavanja mišljenja“, saopštilo je rusko Ministarstvo.

U saopštenju se podseća da su 2019. godine parlamentarci u Litvaniji pozvali da se blokira pristup sajtu Sputnjik Litvanija, a glavni urednik agencije Marat Kasen uhapšen je i proteran iz zemlje na pet godina. Od 1. januara 2020. godine zaposleni u Sputnjiku Estonija prestali su sa radom pod pretnjom krivičnog gonjenja.

Podjednako teška situacija je i u Letoniji – blokirano je reemitovanje sedam kanala grupe RT, zatvoren je „Prvi baltički kanal“, a 3. decembra prošle godine Služba državne bezbednosti Letonije je privela sedam zaposlenih na portalima Sputnjik Letonija i „Baltnjuz“, navodi se u saopštenju.

S tim u vezii 24. decembra 2020. godine poslanici Državne dume Rusije obratili su se parlamentima evropskih država sa pozivom da osude postupke Letonije koja grubo krši međunarodne obaveze o poštovanju slobode govora, o podržavanju slobodnog rada medija i o suprotstavljanju korišćenju cenzure i nasilnih metoda kao instrumenata za političku borbu i informacionu konfrontaciju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala