Putin informisao Erdogana o situaciji u Karabahu

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u Moskvi
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin informisao je turskog kolegu Redžepa Tajipa Erdogana o rezultatima trilateralnog sastanka sa liderima Jermenije i Azerbejdžana u Moskvi, a bilo je govora i o zajedničkoj proizvodnji vakcina protiv virusa korona, saopštila je pres-služba Kremlja.

Ruski predsednik je obavestio turskog kolegu o glavnim rezultatima trilateralnog sastanka lidera Rusije, Azerbejdžana i Jermenije koji je održan u Moskvi 11. januara ove godine.

Ističe se da je tokom razgovora naglašeno da je jedan od glavnih rezultata sastanka potvrda Jermenije i Azerbejdžana „da su nastrojene na normalizaciju odnosa, spremnost za praktičnu saradnju u uspostavljanju mirnog života, deblokadu ekonomskih i transportnih veza“.

„Uzimajući u obzir opštu stabilizaciju situacije oko Nagorno-Karabaha, dogovoren je niz važnih koraka u tom pravcu“, dodaje se u saopštenju. 

Kako se navodi, Erdogan je tokom razgovora podržao napore Rusije u rešavanju problema u Nagorno-Karabahu i založio se za nastavak koordinacije akcija Rusije i Turske, između ostalog, i u interesima ekonomskog razvoja regiona i promocije obostrano korisnih projekata.

Lideri su razgovarali i o procesu formiranja rusko-turskog Centra za kontrolu prekida vatre i svih vojnih sukoba u zoni konflikta.

Takođe je bilo reči i borbi protiv virusa korona i vakcinama.

„Prilikom razgovora o bilateralnim pitanjima, posebna pažnja je posvećena zadacima povećanja obima međusobne trgovine, širenja saradnje u ključnim pravcima, kao i borbi protiv pandemije virusa korona, uključujući realizaciju planova o zajedničkoj proizvodnji i upotrebi vakcina“, saopštila je pres-služba Kremlja.

Osim toga, lideri su čestitali jedan drugom Novu godinu, izrazivši uverenost da će se višestrano partnerstvo Rusije i Turske razvijati i ove godine. Takođe su se dogovorili da održavaju redovan dijalog na različitim nivoima

Podsetimo, u Moskvi su u ponedeljak održani trilateralni pregovori predsednika Rusije Vladimira Putina, predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i premijera Jermenije Nikola Pašinjana o Karabahu.
Nakon sastanka, lideri su potpisali zajedničku izjavu o razvoju regiona.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala