Prizrenska noć: Potresna pesma za srpsku crkvu koju su minirali teroristi /video/

© Foto : Prizrenska BogoslovijaĐaci i profesori Bogoslovije u Prizrenu sa igumanom Hilandara Metodijem i vladikom raško - prizrenskim Teodosijem.
Đaci i profesori Bogoslovije u Prizrenu sa igumanom Hilandara Metodijem i vladikom raško - prizrenskim Teodosijem. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Profesori i učenici Prizrenske bogoslovije snimili su spot za pesmu „Prizrenska noć“ kao podršku za prikupljanje priloga za obnovu crkve Svetog Nikole u Prizrenu. Hram izgrađen u 14. veku minirali su albanski ekstremisti 1999. godine.

Pesmu „Prizrenska noć“ napisao je i komponovao Gavrilo Kujundžić iz Orahovca. Prizrenski bogoslovi snimili su ovu pesmu i objavili je na muzičkom disku „Slavni grade — pesme sa Kosova i Metohije“ 2018. godine.

Spot je snimljen kao podrška za prikupljanje priloga za obnovu crkve Svetog Nikole, takozvane Rajkove crkve iz 14. veka.

© Foto : Sputnjiku ustupila Eparhija raško-prizrenskaCrkvu Svetog Nikole iz 14. veka minirali su albanski ekstremisti 1999. godine.
Prizrenska noć: Potresna pesma za srpsku crkvu koju su minirali teroristi /video/ - Sputnik Srbija
Crkvu Svetog Nikole iz 14. veka minirali su albanski ekstremisti 1999. godine.

Reč je o srednjovekovnoj vlastelinskoj crkvi, zadužbini Rajka Kirizmića, izgrađena je 1348. godine, u prizrenskom naselju Potok-mala.

Rajkova crkva se pominje u Svetoarhanđelskoj hrisovulji cara Dušana. Priložio ju je, zajedno sa drugim brojnim crkvama, svojoj zadužbini, manastiru Svetim arhangelima.

Bogomolju koja se nalazi pored dvorišta lokalne gimnazije, minirali su albanski ekstremisti 1999. godine.
Spot je objavljen na zvaničnom sajtu Eparhije raško-prizrenske sa pozivom da se pomogne obnova ove drevne svetinje.

Iako se crkveno pojanje uči i neguje u svim školama Srpske pravoslavne crkve, đaci iz carskog grada na Bistrici nadaleko su poznati po svom horu i sjajnim interpretacijama duhovne muzike, ali i orkestru koji svira svetovnu muziku.

Ljubaznošću Eparhije i Prizrenske bogoslovije muzika sa albuma „Pesme iz stare Srbije“ korišćena je u našem dokumentarnom serijalu „Sputnjik na srpskom Kosovu“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala