Predstavnički dom usvojio opoziv Donalda Trampa

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteNensi Pelosi objavljuje rezultate glasanja o opozivu Donalda Trampa u Predstavničkom domu američkog Kongresa
Nensi Pelosi objavljuje rezultate glasanja o opozivu Donalda Trampa u Predstavničkom domu američkog Kongresa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je opoziv predsednika Donalda Trampa. Da bi Tramp bio smenjen, potrebno je da opoziv usvoji i Senat i to dvotrećinskom većinom.

Za opoziv Trampa glasala su 232 kongresmena, dok je protiv bilo njih 197.

Za je glasalo i 10 kongresmena iz redova republikanaca, čiji je Tramp bio predsednički kandidat.

Posle izjašnjavanja Predstavničkog doma, neophodno je da se o opozivu izjasni i drugi dom Kongresa, Senat.

Za opoziv u Senatu, koji trenutno ima 51 republikanca, 46 demokrata, dva nezavisna senatora koji su u koaliciji sa demokratama, dok je jedno mesto upražnjeno, treba da glasa dvotrećinska većina. U Predstavničkom domu bila je dovoljna prosta većina.

© AP Photo / House TelevisionRezultati glasanja u Predstavničkom domu američkog Kongresa
Predstavnički dom usvojio opoziv Donalda Trampa - Sputnik Srbija
Rezultati glasanja u Predstavničkom domu američkog Kongresa

To znači da bi demokratama trebalo da se pridruži najmanje 17 republikanskih senatora koji bi glasali za Trampov opoziv, objavili su američki mediji.

U zahtevu za opoziv, demokrate su optužile Trampa za kršenje ustavne zakletve da će verno izvršavati funkciju predsednika Sjedinjenih Država, navodnim podsticanjem nasilja nad vladom tokom protesta u Vašingtonu, kada su demonstranti upali u Kongres.

Kako je navedeno u predlogu, Tramp je „ugrozio bezbednost SAD i vladinih institucija i integritet demokratskog sistema“.

Prethodno je Predstavnički dom usvojio rezoluciju kojom od potpredsednika SAD Majka Pensa traži da primeni 25. amandman na ustav SAD i preuzme predsednička ovlašćenja zbog nesposobnosti predsednika da obavlja dužnost, ali je Pens to odbio.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala