Predsednik Ruske akademije nauka: Naše vakcine protiv korone su svetska senzacija

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaAleksandar Sergejev, predsednik Ruske akademije nauka
Aleksandar Sergejev, predsednik Ruske akademije nauka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Razvoj vakcina protiv virusa korona nije jedino dostignuće ruskih naučnika, ali je senzacionalno, izjavio je predsednik Ruske akademije nauka Aleksandar Sergejev u intervjuu „Rosijskoj gazeti“.
„Naše vakcine protiv virusa korona su najviši svetski nivo. One su postale senzacija za ceo svet. Neko je izražavao sumnje, što je i razumljivo – konkurencija je veoma jaka. Osim vakcina, mi imamo i druga dostignuća“, rekao je Sergejev, govoreći o dostignućima ruske nauke protekle godine.

Prema rečima predsednika RAN, „rezultati svemirske opservatorije Spektar-RG predstavljaju proboj u svetskoj astrofizici“.

„Ona je prvi put sa rekordnom preciznosti dva puta pregledala celo nebo u rendgenskom opsegu što je omogućilo da se napravi karta koja sadrži mnogo više izvora, nego što je pre bilo poznato“, naglasio je Sergejev.

On je podsetio „na još jedno značajno dostignuće nauke – lek protiv Behterove bolesti.

„Počinjemo sa kliničkim testiranjima antitela koja mogu da neutrališu kovid. Napravili su ih naučnici RAN zajedno sa kineskim kolegama“, rekao je Sergejev.

Po njegovim rečima, o dostignućima ruske nauke se može još dosta govoriti.

„Postoje interesantni radovi u najrazličitijim sferama nauke – primenjene matematike, fizike, geofizike, arheologije, nauke o životu, nauke o materijalima i tako dalje. U Godini nauke treba krenuti sa velikim projektima, koji uključuju proučavanje mozga i osvajanje resursa okeana“, saopštio je akademik.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala