Poljska: Berlin zapinje da završi „Severni tok 2“ preko „kičme“ Istočne Evrope

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBrod za polaganje cevi gasovoda "Severni tok 2", "Akademik Čerski", u nemačkoj luci Mukran
Brod za polaganje cevi gasovoda Severni tok 2, Akademik Čerski, u nemačkoj luci Mukran - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka, koja pokušava da po svaku cenu izgradi „Severni tok 2“ zajedno s Rusijom, u suštini zadaje udarac zemljama Istočne i Centralne Evrope kojima će taj gasovod očigledno naštetiti, smatra zamenik ministra državnih aktiva Poljske Matčej Malecki.

Prema njegovim rečima, želja Berlina da izbegne američke sankcije na kraju će rezultirati krahom energetske bezbednosti Evropske unije.

„Iz sve snage forsirajući kraj izgradnje gasovoda 'Severni tok 2', Nemačka narušava energetsku solidarnost Evrope. Pokušaj da zaobilaznim putem iskoristi neke instrumente za završetak gasovoda, pokušaj izbegavanja sankcija Amerike – nije samo udarac za energetsku zajednicu našeg dela Evrope“, izjavio je on.

Kako je rekao, Rusija koristi energetske resurse za ostvarivanje političkog uticaja na druge države.

Poljski radio „Marija“ je precizirao da je reč o koracima nacionalnog parlamenta nemačke države Meklenburg-Zapadna Pomeranija. Vlasti te federalne države nameravaju da izdejstvuju završetak nemačko-ruskog projekta uz podršku ekološkog fonda.

Vlasti su nedavno doprinele stvaranju tog nacionalnog fonda koji bi, pored pružanja podrške ekološkim projektima, mogao da kupuje elemente konstrukcije i opremu koji su neophodni za završetak izgradnje „Severnog toka 2“.

Zaključak poljskog radija je da sve ukazuje na to da na taj način pokušavaju da ponovo zaobiđu sankcije Sjedinjenih Američkih Država koje su uvedene protiv kompanija uključenih u izgradnju gasovoda.

Podsetimo, nemačka vlada smatra da je „Severni tok 2“ ekonomski projekat koji treba završiti do kraja, dok SAD smatraju da je ovo politički projekat koji preti energetskoj bezbednosti Evrope.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala