Otkriće antičkog hrama nije neočekivano: Gde god da kopaju, Turci i Grci će naći nešto

© Foto : Youtube/ Юliя KorolevaOtriveni ostaci Afroditinog hrama u Turskoj
Otriveni ostaci Afroditinog hrama u Turskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kustos Grčko-helenističke zbirke Narodnog muzeja u Beogradu Vera Krstić, komentarišući novo otkriće turskih arheologa — ostatke antičkog hrama, objašnjava za Sputnjik da ono nije ni neobično ni neočekivano.

Hram otkriven na teritoriji koja je prihvatala grčke kultove

„Otkriće ostataka hrama posvećenog grčkoj boginji Afroditi, u oblasti Izmir na zapadu Turske, nije ništa neobično i neočekivano, imajući u vidu da je ta teritorija okrenuta ka grčkim ostrvima i da je među njima postojala stalna komunikacija, pa i prihvatanje grčkih kultova“, objašnjava Vera Krstić, kustos Grčko-helenističke zbirke Narodnog muzeja u Beogradu.

Vest koju je objavio turki list „Hurijet“ da je tim turskih arheologa, koji predvodi Elif Koparal, našao deo statue koji prikazuje ženu, kao i žensku glavu od terakote u hramu koji potiče iz petog veka pre nove ere, samo donekle je nova, budući da su ostaci hrama snimljeni još 2016. godine, napominje naša sagovornica i dodaje:

„Geodetskim snimanjima konstatuju se određeni nalazi, ali treba vremena dok se razvije cela logistika i nabave sredstva. Zemlja krije mnogo toga i toliko lokaliteta još nije otkriveno“, ističe Krstićeva.

Otkriće, ali i nova turistička atrakcija

Afroditini hramovi su nalaze po celoj Grčkoj, ali i u Turskoj.

„Afrodita je bila vrlo poštovana, kao i Apolon. Grčka kultura je ostavila nepregledno polje istraživanja, naročito period od kraja 7. i tokom 6. i 5. veka pre nove ere. Mnogo je hramova podignuto. Podizani su hramovi različitim božanstvima zavisno od regije i verovanja. Taj deo Male Azije, jugozapad Azije, bilo je posvećen Afroditi, ali i Zevsu, Dionisu i drugim božanstvima grčkog Panteona“, objašnjava kustos Narodnog muzeja.

Kod novootkrivenog hrama pronađen je i natpis „Ovo je sveto područje“.

„Pronalazak hrama i još sa nekim natpisom uvek je posebno interesantan. Sigurno je da će pored arheoloških nalaza koje će dati, to područje postati i turistička atrakcija. Turska je prebogata arheološkim nalazištima, naročito njen priobalni deo. O Grčkoj da ne govorimo. Gde god da kopaju, naći će nešto“, kaže Vera Krstić.

Srbija je pak, napominje, mnogo skromnija po pitanju nalazišta iz grčkog perioda.

„Za sada jedini grčki lokalitet na našem prostoru, koji se smatra grčkim gradom, nalazi se na jugu Srbije — Kale u selu Krševica. On potiče iz 3. i 4. veka pre nove ere i posle 10 godina rada i dalje smo na početku njegovog istraživanja, imajući u vidu teritoriju koju zauzima“, ističe Krstićeva.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala