Ljubinka Milinčić: Nesalomljiva trijada Rusije — Putin, Lavrov, Šojgu /video/

© Sputnik / Dejan SimićLjubinka Milinčić
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Već više od 20 godina nijedan problem u svetu se ne može rešiti bez učešća trojice najpopularnijih ruskih, ali i svetskih političara. Putin, Lavrov, Šojgu — nesalomljiva trijada Rusije.

Vladimir Putin, predsednik Rusije već 21 godinu — moćan lider, moderan državnik. Obrazovan, dinamičan, energičan, pametan, sposoban, radan i harizmatičan. I što je najvažnije, beskompromisni borac za pravdu i nacionalne interese.

Sergej Lavrov, ministar inostranih poslova, jednako harizmatičan, duhovit, ponekad hladan kao led. Poseduje enciklopedijsko pamćenje, pamti sve rezolucije — o Bliskom istoku, o Kosovu, o Balkanu… Majstorski ume da natera međunarodnu birokratiju da služi interesima Rusije. Ima moć i da sprečava ratove, da za sto dovede najcrnje neprijatelje i ubedi ih da se dogovore!

© Sputnik / Privatna arhivaSergej Šojgu, Ljubinka Milinčić i Sergej Lavrov
Ljubinka Milinčić: Nesalomljiva trijada Rusije — Putin, Lavrov, Šojgu /video/ - Sputnik Srbija
Sergej Šojgu, Ljubinka Milinčić i Sergej Lavrov

Sergej Šojgu, ministar odbrane — stupa na scenu kad razgovori ne pomažu. Ko ne veruje, neka pita preostale pripadnike terorističke organizacije „Igil“ u Siriji... Prošao je kroz sve krvave tragedije novije ruske istorije — opsada pozorišta „Nor dost“ u Moskvi, zauzimanje osnovne škole u Beslanu, teroristički akti u moskovskom metrou…

Za Putina kažu da je, pre svega, čovek iz naroda. Rođen je u radničkoj porodici u Lenjingradu, 7. oktobra 1952. Majka Marija, fabrička radnica i otac Vladimir, mornar sovjetske mornarice, svoj život podredili su podizanju, vaspitanju i obrazovanju svog jedinca, pošto su im prethodno dvojica sinova umrla — jedan odmah po rođenju, a drugi je podlegao difteriji tokom opsade Lenjingrada. 

Putin je završio Pravni fakultet u Lenjingradu, a kasnije počeo da radi u KGB-u. Kao oficir KGB-a službovao je u Istočnoj Nemačkoj, a po povratku u zemlju zaposlio se na Lenjingradskom univerzitetu. U političke vode uplivao je kao pomoćnik tadašnjeg gradonačelnika Sankt Peterburga Anatolija Sobčaka, da bi 1996. godine napustio „severnu prestonicu“ i preselio se u Moskvu, gde postaje član administracije predsednika Borisa Jeljcina. Za kratko vreme postao je „političar teške kategorije“ ili „novi ruski car“, kako su ga nazvali zapadnjački mediji.

Od Jeljcina je nasledio gladnu i opljačkanu Rusiju. Narod je bio na ivici bede, ruska vojska je bila demoralisana, država je zagrizla u korupciju, privreda je bila u rukama oligarha ili kriminalnih struktura, a Kavkaz je goreo u plamenu separatizma.

Odlučnom politikom uspeo je za kratko vreme da učini nemoguće — suzbio je terorizam i separatizam u Čečeniji, ojačao vojsku i diplomatiju, izveo je zemlju na put uspešnog razvoja i napravio privredno čudo. Vratio je narodu osećaj ponosa i dostojanstva, a zemlji status velesile. Bez ijednog ispaljenog metka vratio je Krim tamo gde istorijski pripada — u sastav Rusije.

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin, Sergej Lavrov i Sergej Šojgu
Ljubinka Milinčić: Nesalomljiva trijada Rusije — Putin, Lavrov, Šojgu /video/ - Sputnik Srbija
Vladimir Putin, Sergej Lavrov i Sergej Šojgu

Putinov privatan život je zatvoren za javnost. Sa suprugom Ljudmilom proveo je u braku skoro 30 godina. Iz tog braka ima dve ćerke, a nedavno se saznalo i da svojim unucima rado čita bajke sovjetskih pisaca.

O njemu se još zna da voli prirodu, sport, životinje i umetnost... Godišnje odmore najradije provodi u ruskim tajgama, gde šeta, peca, jaše konje, preplivava sibirske reke. 

Kažu i da se nikada ne razdvaja od aluminijumskog krstića, koji je jedini ostao neuništen u velikom požaru na porodičnoj dači u Podmoskovlju. Ne koristi mobilni telefon, a sat nosi na desnoj ruci iz, kako kaže, čisto praktičnih razloga.

Već dve decenije Putinovim fenomenom bave se mnogi istoričari, analitičari, publicisti. Čuveni Nobelovac Aleksandar Solženjicin je svojevremeno rekao: „On savršeno razume unutrašnju i spoljnu situaciju zemlje i potpuno je svestan svih problema koje mu je prethodnik ostavio u nasleđe. Po njegovoj oceni, Rusija na svom čelu konačno ima državnika koji je okupiran isključivo rešavanjem realnih problema. Čoveka hitrog uma i velike pronicljivosti, krajnje uravnoteženog i obazrivog“, istakao je Solženjicin.

Za savremenu Rusiju uradio je mnogo. Zaustavio je njen sunovrat, podigao je sa kolena i povratio je uticaj u međunarodnoj areni koji je nestao nakon raspada SSSR-a, sredio je haos nasleđen od svog prethodnika Borisa Jeljcina, konsolidovao društvo i povećao životni standard građana.

Pročitajte i:

Prethodne emisije „Moj pogled na Rusiju“:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala