Južna Morava preti, na jugu Srbije i dalje vanredna situacija

© Foto : MUP SrbijeEvakuacija iz poplavljenih područja u Srbiji
Evakuacija iz poplavljenih područja u Srbiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zbog poplava i dalje je na snazi vanredna situacija u 12 lokalnih samouprava. Iz domova je evakuisano 85 stanovnika, a zbog izlivanja Južne Morave zatvoren je put Kruševac—Niš kod Đunisa.

Više stotina domaćinstava i poljoprivrednih objekata, zajedno s obradivim zemljištem, oštećeno je u poplavama koje su ovih dana zadesile jug Srbije. Još uvek nije poznato kolika je šteta tačno pričinjena, jer će biti procenjena tek kada se voda potpuno povuče. Ugroženima će pomoći lokalne samouprave ili država, u zavisnosti od visine štete.

Situacija na poplavljenim područjima na jugu naše zemlje se stabilizuje. Voda se povlači, a probleme sa strujom i dalje ima oko jedan odsto potrošača, najviše u opštini Medveđa.

© Foto : Sputnjiku ustupio Branko KostićŠilovo - Najteže je stradalo Kosovsko Pomoravlje.
Južna Morava preti, na jugu Srbije i dalje vanredna situacija - Sputnik Srbija
Šilovo - Najteže je stradalo Kosovsko Pomoravlje.

Poplave oštetile na stotine domaćinstava

Kako su iz JVP „Srbijavode“ rekli za Sputnjik, štetu su pretrpeli stambeni i poljoprivredni objekti, kao i obradive površine na nebranjenim delovima obala reka, dok su vodotoci prvog reda odbranjeni, što znači da se voda nije izlila u gradovima, tj. iz legitimno izgrađenih vodnih objekata.

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević rekao je da će šteta od poplava biti procenjena tek kada se voda potpuno povuče.

„U tom trenutku, kada budemo znali tačno kakva šteta je nastala, naročito na stambenim objektima i nakon konsultacija s lokalnim samoupravama gde je šteta takođe nastala, videćemo da li je neophodno aktiviranje Republike. Mi smo tražili preliminarnu procenu oštećenih stambenih objekata. Ima ih nekoliko stotina na teritoriji svih opština koje su pogođene poplavama u poslednjih nekoliko dana, što je nesreća za svaku od tih porodica, ali je taj broj takav da efekti ovih poplava ne mogu da se porede sa onima iz prethodnih godina“, predočio je Blagojević.

Ko će pomoći ugroženima

Po Zakonu, Republika Srbija oštećenima može da pomogne finansijski jedino u slučaju da materijalna šteta iznosi više od 10 odsto ukupnog budžeta lokalne samouprave na čijoj teritoriji je nastala.

„Ukoliko aktiviranje države bude neophodno, to će biti i učinjeno, kao što je to bio slučaj nakon svake poplave od 2014. godine do danas“, istakao je Blagojević.

Prema poslednjim informacijama, na Zapadnoj Moravi u mestu Selište kod Trstenika prevrnula se skela na kojoj je bilo pet osoba. Četiri osobe su isplivale i dobro su, dok se za jednom traga. One su krenule da privežu skelu, jer je nivo vode porastao, piše RTS.

Vodostaj na Dunavu i Velikoj Moravi je u blagom opadanju, dok su vodostaji na Savi, Drini, Zapadnoj Moravi i Ibru u blagom porastu, bez približavanja upozoravajućim nivoima. Vodostaji na Dunavu, Tisi i na Savi su u domenu srednjih, a na Velikoj Moravi u domenu niskih vrednosti.

Nivo Nišave opao je za više od metar kod Bele Palanke, gde je u selima Dolac i Crvena Reka bilo i najkritičnije. Opala je i Vlasina, ali prekinuto vodosnabdevanje zbog zamućenja u Vlasotincu neće biti brzo rešeno, jer je reka potkopala branu i oštetila cevovod na vodozahvatu.

Ibar je sinoć poplavio više kuća na obali u Kosovskoj Mitrovici, dok su porodice koje žive u blizini reke evakuisane. U tom delu grada je preventivno isključena i struja. Ibar je ranije poplavio najmanje tridesetak kuća u selima Rudare i Grabovac kod Zvečana, preneo je Tanjug.

© Foto : Sputnjiku ustupila Humanitarna organizacija "Majka devet Jugovića"Srupio se most koji vodi do Narodne kuhinje u Prekovcu čije su farme pod vodom. Poplava je uništila i hranu u skladištu.
Južna Morava preti, na jugu Srbije i dalje vanredna situacija - Sputnik Srbija
Srupio se most koji vodi do Narodne kuhinje u Prekovcu čije su farme pod vodom. Poplava je uništila i hranu u skladištu.

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji ekipe na terenu procenjuju kolika je šteta posle izlivanja Sitnice, Laba, Binačke Morave i Drenice. Više od tri hiljade ludi u opštini Kosovska Kamenica od juče je bukvalno odsečeno od sveta, nakon rušenja dva mosta u selima Ajnovce i Močare zbog nabujale Krive reke.

Ekipe „Srbijavoda“ trenutno pomažu lokalnim samoupravama i Vojsci Srbije u Dimitrovgradu, Vranju, Doljevcu i okolini Leskovca u saniranju štete i ojačavanju obale, kako ne bi došlo do daljeg izlivanja vode u tim predelima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala