Devizne rezerve Srbije porasle za 648 miliona evra

CC0 / Pixabay / Evri
Evri - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju decembra 2020, prema preliminarnim podacima, 13,5 milijardi evra. To je za 648,1 milion evra više nego u novembru, saopšteno je iz centralne banke.

Tokom 2020, devizne rezerve su očuvane na adekvatnom i stabilnom nivou i povećane su za 113,2 miliona evra, čime je dodatno ojačana otpornost domaćeg finansijskog sistema na potrese iz međunarodnog okruženja, saopštila je NBS.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 130 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju decembra iznosile su 11,1 milijardi evra, preneo je Tanjug.

Povećanje bruto deviznih rezervi u decembru je ostvareno u ambijentu u kojem se država dodatno razdužila po osnovu deviznih kredita i deviznih hartija od vrednosti u neto iznosu od 90,9 miliona evra, što je doprinelo smanjenju javnog duga zemlje.

Na povećanje deviznih rezervi u decembru uticali su u najvećoj meri prilivi po osnovu privatizacije Komercijalne banke (395 miliona evra) i aktivnosti NBS neto kupovinom deviza na domaćem deviznom tržištu (ukupan neto efekat spot i svop transakcija 244 miliona evra).

Dodatni doprinos rastu deviznih rezervi dali su neto prilivi po osnovu donacija (122,4 miliona evra), efikasnog upravljanja deviznim rezervama i ostalim osnovima (ukupno 47 miliona evra).

Navedeni prilivi višestruko su nadmašili odlive po osnovu pomenutog neto razduženja države, devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka i po drugim osnovima (ukupno neto 55,7 miliona evra) i u potpunosti su amortizovali negativan uticaj tržišnih faktora (ukupno neto 13,7 miliona evra), ističu iz centralne banke.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u decembru iznosio je 693,5 miliona evra i bio je za 135,1 milion evra veći nego u prethodnom mesecu. U 2020. godini, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 6,56 milijardi evra.

Vrednost dinara prema evru je u decembru, kao i u 2020. godini, ostala gotovo nepromenjena. NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u decembru neto kupila 170 miliona evra. Tokom 2020, Narodna banka Srbije je radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, a u uslovima znatno pojačane globalne neizvesnosti usled krize izazvane pandemijom, neto prodala 1,45 milijardi evra.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala