Bugarski ekspert: Izgradnja „Severnog toka 2“ značiće krah američke diplomatije

© AP Photo / John LocherReplika Statue Slobode sa zaštitnom maskom ispred kazina i hotela Njujork, Njujork u Las Vegasu tokom pandemije virusa korona
Replika Statue Slobode sa zaštitnom maskom ispred kazina i hotela Njujork, Njujork u Las Vegasu tokom pandemije virusa korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Unutrašnji problemi Sjedinjenih Američkih Država odraziće se i na odnose Vašingtona sa drugim zemljama, a to se posebno odnosi na Rusiju, smatra bugarski politički analitičar, stručnjak za međunarodne odnose Stanislav Bačev.

Prema njegovim rečima, Amerika će nastaviti da radi na Inicijativi tri mora. Osim Vašingtona, i Poljska pokazuje želju da utiče na projekat, dok Bugarska, koja je takođe učesnica inicijative, treba da bude oprezna i da se potrudi da ne izgubi poverenje Rusije, rekao je stručnjak za list „Duma“.

Osim što je cilj Inicijative tri mora da se izvrši pritisak na Rusiju, projekat se realizuje i kako bi se kaznile zemlje „koje se ne pokoravaju“, ističe Bačev.

„Moramo biti oprezni kada je reč o tom pitanju (Inicijativi tri mora). Bila bi greška da trošimo energiju na realizaciju tuđih koristoljubivih ciljeva i tako izgubiti poverenje starih prijatelja“, rekao je analitičar.

Prema njegovim rečima, američka diplomatija će morati da doživi neuspeh po pitanju svog uticaja u sferi energetskih projekata.

„'Turski tok' je već završen, a neuspeh će nastupiti nakon završetka 'Severnog toka 2'. Zbog toga se i nastavljaju pokušaji da se obustavi realizacija 'Severnog toka 2', ta igra će se nastaviti do poslednjeg momenta. Ako ne uspeju da prekinu realizaciju projekta, bilo bi razumno očekivati napetost u tom delu Evrope, uključujući kasnije i nas“, smatra Bačev.

Podsetimo, sredinom oktobra bugarski portal je saopštio da je završena izgradnja „Turskog toka“ na teritoriji Bugarske, ali bugarske vlasti nisu zvanično komentarisale završetak projekta. Premijer Bojko Borisov je početkom ove godine rekao da će se vest o završetku „Balkanskog toka“ pojaviti kada bude gotova izgradnja interkonektora sa Grčkom.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je 1. januara u Gospođincima, u opštini Žabalj, novi gasovod koji kroz Srbiju prolazi od bugarske granice do mađarske granice.

Inicijativa tri mora okuplja 12 država: Poljsku i tri pribaltičke republike, Češku i Slovačku, Austriju i Mađarsku, Sloveniju i Hrvatsku, Rumuniju i Bugarsku. Zvanično, cilj ove inicijative, koju su pokrenule Poljska i Hrvatska, jeste energetsko i infrastrukturno povezivanje ovih 12 zemalja po osi sever-jug umesto povezivanja sa zapada na istok koje je pre toga imalo prioritet.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala