Bugarska ministarka: Rusija se ne plaši nas, ali ni mi nje

© AP Photo / Petar PetrovZastave Bugarske i NATO-a na ceremoniji obeležavanja stupanja Bugarske u ovaj vojni savez
Zastave Bugarske i NATO-a na ceremoniji obeležavanja stupanja Bugarske u ovaj vojni savez - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija se ne plaši Bugarske, ali se ni Bugarska ne plaši Rusije, izjavila je šefica diplomatije zemlje Ekaterina Zaharieva u intervjuu listu „Trud“.
„Ja mislim da se Rusija ne plaši Bugarske, niti se Bugarska plaši Rusije. Naš geopolitički izbor je uvek bio jasan i ostao takav – članstvo u EU i NATO. Rusija je uvek bila osetljiva kada se govori na temu NATO-a, posebno nakon 2014. godine“, izjavila je Zaharieva.

Na komentar novinara da je Moskva optužila Sofiju da raspoređuje oružje Alijanse na svojoj teritoriji, ona kaže da to apsolutno nije istina.

„To je negirao i premije i Ministarstvo inostranih poslova Bugarske“, dodala je ministarka.

Što se tiče nekih slučajeva proterivanja ruskih diplomata 2020. godine, objasnila je Zaharieva, to je rađeno nakon što je bugarsko Tužilaštvo dostavilo dokaze nezakonite delatnosti ruskih diplomata.

Ministarka se osvrnula i na energetsku nezavisnost zemlje.

 „Mnogo toga smo uspeli da postignemo, kako bi Bugarska postala energetsko čvorište i dobije mogućnost da dobija gas iz različitih izvora“, izjavila je Zaharieva.

Prema njenim rečima, diverzifikacija se ogleda u učešću države u inicijativi „Tri mora“, kupovini gasa iz Azerbejdžana i američkog tečnog gasa preko Grčke.

Podsetimo, sredinom decembra prošle godine list „Mediapool“, pozivajući se na gasnog operatera „Bulgartransgas“ pisao je da je izgradnja „Turskog toga“ na teritoriji Bugarske završena, ali to vlada to još uvek nije zvanično objavila.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala