„Blumberg“: Na američkom lovcu F-35 i dalje skoro 900 „falinki“

© AFP 2023 / HO/US NavyAmerički lovac F-35
Američki lovac F-35 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka vojno-industrijska korporacija „Lokid Martin“ nije uklonila 871 defekt na lovcu F-35 koji je ranije otkriven, saopštila je agencija „Blumberg“.
Kako je agencija prenela u utorak, otkriveni nedostaci na lovcu pete generacije bi mogli da se odraze na njegovu borbenu gotovost, održavanje i obavljanje zadataka.

Prema podacima „Blumberga“, defekti su klasifikovani kao „kategorija jedan“, što znači bi mogli da ugroze bezbednost pilota ili letelice, kao i da snize efikasnost poletanja. Međutim, korporacija je negirala postojanje mana takve kategorije.

Prema godišnjem izveštaju, korporacija je za godinu dana eliminisala svega dva defekta. Lovac F-35 je proizveden i predstavljen u aprilu 2018. godine i u tom trenutku je, kako navodi agencija, identifikovan 941 nedostatak.

F-35A - Sputnik Srbija
Otkrivena nepopravljiva mana američkih lovaca F-35

Bez obzira na to, koncern nastavlja da proizvodi lovce, a program za proizvodnju aktivno podržavaju američki Kongres i tim izabranog predsednika zemlje Džoa Bajdena. Za proizvodnju F-35 izdvojeno je 398 milijardi dolara, od planiranih 3.200 aviona već je napravljeno 970 za potrebe SAD i drugih zemalja.

Pored toga, prema procenama američkog Ministarstva odbrane, za realizaciju programa za proizvodnju lovaca neophodno je još 88 milijardi dolara. Zaključak agencije je da će se stoga „Lokid Martin“ verovatno suočiti i sa finansijskim poteškoćama.

Inače, Pentagon je početkom januara na neodređeno odložio proizvodnju lovaca-bombardera pete generacije F-35. Borbena testiranja su odlagana od 2017. godine. Ministarstvo odbrane će naznačiti novi datum testiranja nakon što lovci prođu individualni tehnički pregled.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala