Apel iz ukrajinske Rade: Sklopite direktni ugovor sa „Gaspromom“ i pojeftinite cenu gasa

© AFP 2023 / Sergey BobokKompresorska stanica kompanije "Naftogaz Ukrajine" u Harkovu
Kompresorska stanica kompanije Naftogaz Ukrajine u Harkovu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnik ukrajinske parlamentarne frakcije „Opoziciona platforma – Za život“ Jurij Bojko izjavio je da bi Kijev trebalo da potpiše direktni ugovor sa ruskim „Gaspromom“ kako bi građani smanjili svoje izdatke za ovaj energent 25 odsto.
„Neophodno je obustaviti sve ove igrarije sa ruskim gasom koji se u zemlju dovlači iz Bugarske i Austrije i potpisati direktni ugovor sa `Gaspromom` kako bismo svojim građanima mogli da ga prodajemo 25 odsto jeftinije. Trenutno je cena gasa za 100 dolara skuplja nego što bi to bio slučaj da se gas dobija direktno iz Rusije“, rekao je on.

Prema rečima Bojka, trenutna situacija predstavlja teret ukrajinskoj ekonomiji, a pre svega industriji i građanima koji ga koriste.

Podsetimo, Rusija i Ukrajina su krajem decembra 2019. godine potpisale paket sporazuma o nastavku tranzita gasa kroz Ukrajinu, uključujući i tranzitni ugovor na pet godina, prema kojem „Gasprom“ garantuje pumpanje 65 milijardi kubnih metara gasa u prvoj godini i 40 milijardi u naredne četiri.

Ovi aranžmani obezbedili su nastavak tranzita od 1. januara 2020. godine nakon isteka prethodnog ugovora.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala