Upaljen alarm za celu Srbiju: Nakon snega i poplava stižu ledeni dani

CC0 / Rixabay / Ledenice
Ledenice - Sputnik Srbija
Pratite nas
Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je da će sneg na području Srbije povremeno padati sve do 15. januara, a potom nas očekuju ledeni dani.

Danas će biti slabog snega u vidu provejavanja, sutra će snega biti pretežno na jugozapadu Srbije i u oblasti Homolja, u četvrtak će sneg padati u većini krajeva uz povećanje visine snežnog pokrivača, a u petak u brdsko-planinskim predelima.

Zbog snežnih padavina i kiše koja će se lokalno lediti pri tlu na teritoriji cele Srbije do petka je na snazi žuti meteo-alarm koji označava potencijalno opasno vreme. 

Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima i ne treba preduzimati nepotrebne rizike, navodi se na sajtu RHMZ.

Od 16. do 20. januara biće uglavnom suvo, ali veoma hladno vreme sa umerenim i jakim jutarnjim mrazevima i dnevnom temperaturom u većini mesta ispod nule, odnosno sa ledenim danima, objavio je RHMZ.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je i hidrološko upozorenje.

Na Limu vodostaji će biti u porastu u naredna 24 časa i kretaće se iznad granice redovne odbrane od poplava.

Na gornjem toku Južne Morave i Nišave vodostaji će biti u porastu u naredna 24 časa sa dostizanjem i prevazilaženjem redovne odbrane od poplava kod Niša, Aleksinca i Mojsinja.

Na h.s. Leskovac vodostaji se kreću iznad vanredne odbrane od poplava i imaće tendenciju manjeg porasta u naredna 24 časa.

Podsetimo, zbog obilnih padavina u nekoliko opština u Srbiji proglašena je vanredna odbrana od poplava, a 34 osobe su evakuisane iz poplavljenih objekata. Vanredna situacija proglašena je u Nišu, Leskovcu, Doljevcu, Bojniku, Vlasotincu...

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala