Ruski poslanik: Britanija pokušava da „prekrije rupu na zidu“ Ukrajine pompeznim plakatima

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Državne dume Rusije
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanik Državne dume Rusije Ruslan Balbek okarakterisao je nameru Velike Britanije da finansira „reintegraciju“ Krima u sastav Ukrajine kao pompezni plakat kojim pokušava da „prekrije rupu na zidu“ Ukrajine.

On je plan britanske ambasade opisao sledećim rečima:

„Nejasno brbljanje, glasne krilatice i apsolutno nejasna strategija, odnosno nepostojanje strategije. Britanija jasno nagoveštava Kijevu da je pomoć u vraćanju poluostrva samo upadljiv plakat koji prekriva rupu u zidu“, rekao je Balbek.

Prema rečima ruskog poslanika, sada će se naći oni koji su spremni da beleže na krimskom poluostrvu neka kršenja i „navodnu želju krimskih Tatara da se vrate u Ukrajinu“. Međutim, kako je rekao, sve je to – pozorište kako bi se publika nasmejala i aplaudirala.

„Ali u današnjoj Ukrajini takav šou je u modi – slatka obećanja, efektne parole, pompezne slike budućnosti i britanski predlog se uspešno uklopio u ovaj modni mejnstrim“, zaključio je poslanik.

Čisto politički projekat

S tim u vezi, predsednik odbora za međunarodne poslove Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov nazvao je britanske projekte u vezi sa „vraćanjem“ Krima i Donbasa – čisto političkim, bez navedenih „humanitarnih“ ciljeva.

„To je čisto politički projekat koji nema nikakve veze sa najavljenim ‘humanitarnim’ ciljevima. Promena statusa Krima 2014. godine bila je jedini mogući način stvarne zaštite prava i sloboda stanovnika poluostrva od ekstremističke nacionalnističke pretnje sa teritorije Ukrajine“, istakao je senator.

Prema njegovim rečima, upravo je održavanje takve pretnje odredilo i nastavlja da određuje perspektive za rešavanje sukoba na jugoistoku, tačnije – za njihovo sužavanje, posebno kada se u priču uključuju takvi „pomoćnici“, poput Britanaca i drugih Anglosaksonaca.

Ranije je ambasada Velike Britanije u Kijevu saopštila da će finansirati projekte za „reintegraciju“ Krima u sastav Ukrajine.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala