Ruski ekspert predviđa: Trampova Republikanska stranka može nestati

© REUTERS / Gretchen ErtlKandidat Republikanske partije za predsednika SAD Donald Tramp
Kandidat Republikanske partije za predsednika SAD Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Republikanci, koji javno odstupaju od Trampa, pokušavaju da spasu svoju stranku od nestanka, rekao je politički analitičar Boris Mežujev, komentarišući rezoluciju koja osuđuje sve koji su umešani u nerede 6. januara, uključujući i Donalda Trampa, a koju su pripremili pojedini članovi Republikanske stranke, prenosi portal „Vzgljad“.
„Razlog odmetništva pojedinih republikanaca leži u pokušaju da sačuvaju stranku kao takvu nakon svega što se dogodilo. Postoji bojazan da će trampizam u potpunosti istisnuti republikanizam sa političkog polja. U uslovima kada establišment ne može da podrži odlazećeg predsednika, birači ipak ne nameravaju da ga napuste“, smatra Mežujev.

Prema njegovim rečima, takva protivrečnost u Republikanskoj stranci dovodi do toga da su ljudi izgubljeni i ne znaju kako da se ponašaju u toj situaciji.

Pritom, Mežujev smatra da se primećuje određeno zatišje u političkom sukobu u SAD.

Međutim, u svetlu ozbiljnog sukoba sa demokratama došlo je do jednako ozbiljnog raskola unutar same Republikanske stranke, čija je dalja sudba nejasna, smatra politički analitičar.

„Sedamdeset dva odsto biračkog tela republikanaca su trampisti, i oni nikada neće podržati političare koji su se povukli od Trampa. Taj raskol će značajno oslabiti izborne mogućnosti stranke u uslovima većinskog glasačkog sistema. U takvoj situaciji biće neizbežna rotacija kadrova unutar stranke, usled čega će trampizam postati osnova republikanske ideologije. Tako će stranka u sadašnjem obliku prestati da postoji i na njeno mesto će doći neka nova sila“, pretpostavlja Mežujev.

Ranije je kongresmen-republikanac Tom Rid saopštio da će se pridružiti svojim kolegama iz Predstavničkog doma u nameri da unesu na razmatranje rezoluciju kojom se osuđuju svi koji su umešani u nerede kod zgrade Kapitola, uključujući i aktuelnog predsednika Donalda Trampa. Kako se navodi u članku koji je objavio „Njujork tajms“, inicijativa će biti predstavljena u utorak.

Prema rečima Rida, tokom nereda „napadnute su demokratske institucije, izgubljeni su životi“.

„Svi koji su za to odgovorni, uključujući predsednika Trampa, moraju odgovarati po zakonu“, rekao je Rid.

Pritom, sam Tramp smatra da su članovi pokreta „Antifa“ odgovorni za nerede.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala