Šef kontraobaveštajne službe SAD: Rusija i Kina „pretnje“ isporuci vakcina

CC0 / Pixabay / Vakcina
Vakcina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor Nacionalnog centra kontraobaveštajne službe i bezbednosti SAD Vilijam Evanina izrazio je zabrinutost zbog navodne pretnje koju Rusija i Kina predstavljaju za lance isporuke povezane sa proizvodnjom i distribucijom vakcine u Americi.

„Sada vrlo usko sarađujemo sa vojskom i američkim Ministarstvom zdravlja... pomažući da se olakša bezbedan transport i zaštita vakcina od mesta proizvodnje do konačnog korisnika, do vakcinacije. To je veoma kompleksan problem. Želeo bih da dam visoku ocenu radu pripadnika oružanih snaga i cele vlade koji su učestvovali u programu američke administracije za ubrzanu proizvodnju lekova protiv korone - 'Operaciji neverovatne brzine', kako bismo garantovali da možemo da olakšamo taj transport vakcina bezbedno, znajući da naši protivnici pokušavaju da naruše taj lanac isporuka“, rekao je Evanina.

Tokom intervjua za „Vašington post“ zamoljen je da precizira koji tačno „protivnici“ najviše izazivaju zabrinutost kod njega.

„Rekao bih da su trenutno to Rusija i Kina“, odgovorio je direktor, ne dajući nikakva objašnjenja.

Izbori: Rusija prva na spisku pretnji

Istovremeno, Evanina je izjavio da su Rusija, Iran i Kina pokušali da utiču na predsedničke izbore u Americi 2020. godine.

„Gledao sam obaveštajne podatke svaki dan – iz Rusije, Kine, Irana i drugih zemalja. I video sam pretnju. Verujem da su sve tri zemlje bile zainteresovane za mešanje i pokušale da utiču na naše izbore“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, Rusija je prva na spisku pretnji u vezi sa izborima, ali i Kina igra svoju igru. On je dodao da, iako je ubeđen u to, lično nije bio svedok, žrtva ili učesnik nekih pokušaja mešanja.

Evanina je i ranije optužio Rusiju, Kinu i Iran da navodno pokušavaju da ometaju Ameriku u dobijanju vakcine protiv kovida 19. Ruska strana je te optužbe nazvala smešnim i neosnovanim.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala