Laboratorija „Sberbanke“ razvila algoritam koji za minut otkriva koronu

© Sputnik / Kirill Braga / Uđi u bazu fotografijaModerna infektivna bolnica u Volškom
Moderna infektivna bolnica u Volškom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Laboratorija za veštačku inteligenciju „Sberbanke“ razvila je algoritam koji u roku od jednog minuta može da odredi verovatnoću obolevanja od virusa korona, navodi se u saopštenju kompanije.
„Prisustvo virusa se utvrđuje na osnovu rezultata kratkog informisanja o simptomima i tri zvučna modela – glasu, disanju i kašlju“, navodi se u saopštenju.

Kako je objašnjeno, zvučni podaci se pretvaraju u spektogram, koji prikazuje energiju zvuka na različitim frekvencijama, a dalje se analiziraju pomoću duboke konvolucione neuronske mreže. Za njenu „obuku“ korišćeni su samo otvoreni podaci, odnosno preko hiljadu uzoraka zvukova disanja i kašljanja, koji su prikupljeni od pacijenata u ruskim klinikama.

Pritom, u bliskoj budućnosti „Sber“ planira da napravi specijalnu aplikaciju sa ovim algoritmom, a biće dostupna u „Gugl plej prodavnici“ i „Ap storu“.

„Naš model još nije tačan kao biološki PCR test, što ne iznenađuje, ali već sad ima uporedive karakteristike. To nije medicinsko dijagnostičko sredstvo, pre će biti sredstvo za svakodnevnu samostalnu proveru, jer testiranje i dobijanje rezultata traje samo 60 sekundi“, rekao je prvi zamenik predsednika upravnog odbora „Sberbanke“ Aleksandar Vedjahin.

On je dodao da će se kvalitet modela u budućnosti poboljšavati istovremeno sa povećanjem količine podataka koji će se, između ostalog, prikupljati i preko mobilne aplikacije.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala