Komšić: Krivokapić izazvao podozrenje u BiH

© Foto : PREDSEDNISTVO SRBIJEŽeljko Komšić
Željko Komšić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Član predsedništva BiH Željko Komšić saopštio je da još nije bilo zvaničnih reakcija Vlade Crne Gore nakon što je obelodanjeno da je premijer Zdravko Krivokapić čestitao predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović 9. januar – Dan RS.

Iako smatra da je potez Krivokapića plod političkog neiskustva, Komšić za TVCG ocenjuje da će u većem delu javnosti Bosne i Hercegovine ostaviti trag podozrenja i sumnje u dobre namere novog crnogorskog rukovodstva.

Član Predsedništva BiH Željko Komšić kaže da još nije dobio zvanični odgovor crnogorske vlade, a povodom njegovog zahteva da se najkraćem mogućem roku ogradi od čina premijera Zdravka Krivokapića, koji je čestitao dan Republike Srpske 9. januar.

„Nije bilo nikakvih zvaničnih reakcija Podgorice, jedini kontakt koji sam ja imao posredno doduše preko našeg ambasadora tu u Podgorici sa gospodinom Abazovićem, kada sam našeg ambasadora zamolio da Abazoviću prenese poruku da komunicira sa lažnim profilom“, istakao je Komšić.

Za Komšića je neprihvatljivo objašnjenje iz kabineta crnogorskog premijera da zvanične čestitke nije bilo, te da je reč o privatnom razgovoru sa predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović.

„Krivokapić je nov i neiskusan na toj funkciji, ali možda će to biti lekcija koju će da shvati kada ste na takvim funkcijama i nešto se može razlikovati zvanično od privatnog. On je govorio u funkciji predsednika Vlade, to je zvanično, i obraćao se jednom od dužnosnika entiteta BIH i u toj komunikaciji, i to je uvek zvanično“, saopštio je Komšić.

Komšić smatra da će ovaj potez premijera Krivokapića ostaviti trag na odnose dve države koji su do sada, kako podseća, bili tradicionalno dobri i bez otvorenih pitanja.

„Jedan deo javnosti u BIH tu mislim na Republiku Srpsku pozdravlja taj potez Krivokapića, ali u Sarajevu i većem delu javnosti ostaviće ako ništa jedan trag podozrenja, pa čak – ako će te da vam kažem – i sumnje u dobre namere novog crnogorskog rukovodstva“, poručio je on.

Jer, kako ističe Komšić, 9. januar u kolektivnoj svesti građana BIH simbolizuje početak velikosrpske agresije nad tom državom.

Zato ga, kaže, brine vraćanje u prošlost kroz oživljavanje nekih ideja poput državnog projekta Velike Srbije, ali i jačanja desnice na evropskom kontinentu.

„Nažalost, istorija na ovim prostorima kada se ponavlja uvek se ponavlja krvavo i kada očekujete da su generacije koje dolaze nakon velikih tragedija nakon prolivne krvi naučile nešto pametnije uvek vas to neprijatno iznenadi“, kazao je Komšić.

Zato Komšić ima velika očekivanja od nove administracije u Vašingtonu na čelu sa predsednikom Džozefom Bajdenom, koji će, kako veruje, učiniti sve da ovaj deo Balkana bude sigurnije i stabilnije mesto za život.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala