Kako će ko ići u školu, koliko traju časovi i možete li da se opredelite samo za onlajn

© AP Photo / Darko VojinovicUčionica
Učionica - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Nastava u drugom polugodištu odvijaće se po istom principu kako su osnovci i srednjoškolci krenuli od septembra. U Ministarstvu prosvete kažu da će ovaj model ostati dok se ne steknu uslovi za normalno odvijanje nastave, odnosno ono na koje smo navikli - đaci u učionicama. To prvenstveno zavisi od kretanja krive broja zaraženih.

Važna informacija za roditelje je i da i dalje ostaje opcija da se đaci opredele da školu pohađaju isključivo onlajn, a roditelji u tom slučaju pravo ostvaruju uz obrazloženje školi o razlozima zbog kojih su se odlučili za nastavu na daljinu.

Sastanak u Ministarstvu prosvete na kome je definitivno precizirano kako će se odvijati nastava u drugom polugodištu održan je danas.

Blic je proverio i sakupio sve informacije koje se tiču vraćanja u školske klupe, kao i odgovore na neka od pitanja koja muče mnoge roditelje. Ovo je pet ključnih stvari koje je potrebno da znate o drugom polugodištu koje počinje 18. januara.

1.Mlađi osnovci

Najmlađi đaci od prvog do petog razreda osnovne škole nastavu pohađaju kao i do sada, svakodnevno u učionicama.

2.Stariji osnovci

Stariji osnovci od petog do osmog razreda imaju kombinovani model, koji se može razlikovati od škole do škole, jer se formira u odnosu na kapacitet. Generalno, kombinovani model podrazumeva da đaci tri dana nastavu pohađaju u školi, a dva dana onlajn. Prema dosadašnjem iskustvu, odeljenja su deljena u dve grupe, od kojih jedna pohađa nastavu ponedeljkom, sredom i petkom, a druga utorkom i četvrtkom. Grupe se rotiraju na nedeljnom nivou. S druge strane, bilo je i primera da đaci idu svaki dan u školu, ali skraćeno, na primer samo tri časa dnevno. Svaka škola opredeljuje se za neku od verzija kombinovanog modela u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima.

3. Srednjoškolci

Srednjoškolci takođe imaju kombinovani model. To praktično znači da nedelju dana idu u školu, a nedelju dana pohađaju nastavu onlajn. Diskutabilno je bilo samo da li da se izmeni ova dosadašnja dinamika nastave srednjoškolaca. Razmatrana je mogućnost da i oni tokom nedelje imaju kombinaciju dva oblika nastave. Međutim, i za srednje škole je prelomljeno da ostane kako je bilo. Razlog je smanjivanje mogućnosti transmisije virusa kovid 19 jer se srednjoškolci više kreću i izlaze ali i zbog same organizacije predavanja jer su profesori uspešno razradili model nedeljne promene nastave.

 

CC0 / Pexels / I u drugom polugodištu, svi koji žele da nastavu pohađaju isključivo onlajn i dalje imaju tu mogućnost.
Kako će ko ići u školu, koliko traju časovi i možete li da se opredelite samo za onlajn - Sputnik Srbija
I u drugom polugodištu, svi koji žele da nastavu pohađaju isključivo onlajn i dalje imaju tu mogućnost.

4.Časovi

 

Svi časovi su skraćeni i traju 30 minuta.

5.Isključivo onlajn

I u drugom polugodištu, svi koji žele da nastavu pohađaju isključivo onlajn i dalje imaju tu mogućnost. U tom slučaju potrebno je školi uputiti zahtev sa obrazloženjem zašto dete ne može da dolazi na nastavu u školu.

Koliko je nastavnika zaraženo koronom?

Jedno od važnih pitanja koje zanima roditelje osnovaca i srednjoškolaca tiče i širenja zaraze kovid 19 među nastavim osobljem. Ministarstvo prosvete je u više navrata ukazivalo da obrazovne ustanove nisu mesta masovne transmisije virusa. Ipak, kakvo je sada stanje?

Koliko je učitelja i profesora trenutno zaraženo koronom i može li to uticati na nesmetano odvijanje nastave?

„Ukupno 160 nastavnika u Osnovnim školama trenutno ima kovid, a 59 u srednjim školama“, kažu u Ministarstvu prosvete.

Kako dodaju, ove brojke ne ugrožavaju održavanje nastave.

Ružić: Mere ostaju na snazi

Ministar prosvete Branko Ružić za Blic kaže da je svakoj odluci cilj da đaci dobiju adekvatno obrazovanje u uslovima epidemije.

„Svima želim da budu zdravi i da učenje bude zadovoljstvo“, kaže Ružić.

On dodaje da epidemiološke mere ostaju na snazi i poziva sve da ih se pridržavaju, kako bismo se što pre vratili normalnom životu, a time i nastavi na koju smo navikli.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala