FBI upozorava: Mogući oružani protesti ako Tramp bude smenjen

© AP Photo / Paul SancyaBezbednosne snage ispred Kapitola u Mičigenu
Bezbednosne snage ispred Kapitola u Mičigenu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Federalni istražni biro (FBI) upozorio je na mogućnost oružanih protesta u Vašingtonu i glavnim gradovima 50 američkih saveznih država ukoliko Donald Tramp bude smenjen pre isteka predsedničkog mandata, 20. januara.

To je objavio „Ej-Bi-Si njuz“, navodeći da je FBI „dobio informacije da neidentifikovana naoružana grupa namerava da se 16. januara uputi u Vašington“.

„Upozorili su da će se, ako Kongres pokuša da ukloni Trampa aktiviranjem 25. amandmana Ustava, dogoditi ogromni neredi“, navodi se u izveštaju obaveštajne službe, objavio je novinar „Ej-Bi-Sija“ Aron Katerski.

Ta grupa je, kako se navodi, pozvala na upade u zgrade lokalnih i saveznih uprava ako Tramp bude opozvan pre inauguracije Džoa Bajdena kao novog američkog predsednika.

​Planirano je da protesti navodno traju sve do 20. januara, a da bi 17. januara na meti mogao da se nađe i Kapitol.

Neimenovani izvori su naveli da je FBI pozvao policiju da pojača bezbednosne mere širom zemlje.

Američke vlasti, naime, nameravaju da rasporede do 15.000 pripadnika Nacionalne garde u Vašingtonu uoči i tokom inauguracije Bajdena.

Podsetimo, republikanci u Predstavničkom domu američkog Kongresa blokirali su u ponedeljak zahtev demokrata za opoziv Donalda Trampa.

Demokrate su predložile rezoluciju kojom se potpredsednik Majk Pens poziva da pokrene postupak u skladu sa 25. amandmanom američkog ustava što bi omogućilo sklanjanje predsednika Donalda Trampa s funkcije.

Aktuelna situacija u Americi bila je i tema emisije „Novi Sputnjik poredak“, koju vodi Nikola Vrzić:

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala