Mediji: Ruske i kineske rakete - pretnja za američke „gospodare mora“

© Foto : MCSN Tristan Kyle LabuguenAmerički nosač aviona "Abraham Linkoln".
Američki nosač aviona Abraham Linkoln. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nove ruske i kineske rakete mogu predstavljati „realnu pretnju“ za američke nosače aviona, piše „Biznis insajder“.

Rusija je u decembru 2020. godine izvela treće testiranje hipersonične krstareće rakete „Cirkon“ koja je dostigla brzinu osam maha, dok je prošlog leta Kina lansirala dve balističke rakete koje su, prema rečima lokalnih eksperata, pogodile brod-metu u pokretu u Južnom Kineskom moru što je prva poznata demonstracija Pekinga protivbrodskih balističkih raketa velikog dometa, podsetio je autor.

„Testiranja su samo poslednji dokaz da američki nosači aviona, koji su dugo vremena smatrani gospodarima mora, uskoro mogu da se suoče sa realnom pretnjom svog postojanja“, piše on.

Kako se navodi u članku, od završetka hladnog rata i raspada SSSR-a, dominacija američkih nosača aviona je izgledala garantovana, dok su oni imali ključnu ulogu u konfliktima koje su SAD vodile devedesetih godina prošlog veka. Ipak, po mišljenju autora, „poredak“ koji je nastao nakon završetka hladnog rata postepeno je počeo da se osporava.

On naglašava da su hipersonične rakete ozbiljna pretnja za nosače aviona, pošto su suviše brze da bi protivraketna odbrana mogla efikasno da reaguje na njih, dok sposobnost da menjaju putanju leta čini njihovo presretanje praktično nemogućim.

„Prave mogućnosti novog protivbrodskog naoružanja Rusije i Kine još uvek su nepoznate, ali nedavna testiranja pokazuju da bi američki nosači aviona uskoro mogli da izgube svoju neupitnu prevlast“, zaključio je autor.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala