Šta piše u rezoluciji o opozivu Trampa /foto/

Pratite nas
Demokrate u Predstavničkom domu američkog Kongresa će objaviti svoju rezoluciju o opozivu predsednika Donalda Trampa, optužujući ga u jednom članu za „podsticanje pobune“ i ulogu koju je imao u prošlonedeljnom upadu u Kapitol, navodi se u dokumentu koji je objavio Si-En-En.

Član o opozivu, koji će biti predstavljen večeras po srednjoevropskom vremenu kada se Dom sastane, Si-En-En je objavio nekoliko sati ranije, a u njemu je Tramp optužen za kršenje ustavne zakletve da će verno izvršavati funkciju predsednika Sjedinjenih Država navodnim podsticanjem nasilja nad vladom prošle srede. 

Pristalice predsednika Donalda Trampa penju se na zapadni zid američkog Kapitola - Sputnik Srbija
Da li je upad u Kongres isto što i srpski 5. oktobar

U objavljenom dokumentu se ukazuje na Trampove ponovljene tvrdnje da je pobedio na izborima i njegov govor okupljenima 6. januara pre nego što su izgrednici upali u Kapitol, prenosi RT

Trampa optužuju da je „namerno (dajući) izjave koje su, u kontekstu, podsticale, i predvidljivo rezultirale, nezakonitom akcijom na Kapitolu“. Što se tiče izjava koje su zapravo podstakle nasilje, optužbe su nejasne, pominje se samo jedna rečenica: „Ako se ne borite vraški, više nećete imati državu“.

„U svemu tome, predsednik Tramp je ozbiljno ugrozio bezbednost Sjedinjenih Država i vladinih institucija“, stoji u rezoluciji.

Dodaje se da je „pretio integritetu demokratskog sistema“ i ometao mirnu tranziciju vlasti.

Rezolucija o opozivu je prvi korak demokrata ka održavanju glasanja o impičmentu ove nedelje.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je da će se nastaviti sa iznošenjem rezolucije o opozivu na glasanje ove nedelje, ukoliko se potpredsednik Majk Pens ne pozove na 25. amandman Ustava.

Demokrate pozivaju Pensa da odgovori u roku od 24 sata, rekla je Pelosi. Ako se to ne dogodi, demokrate će svoju rezoluciju o opozivu staviti na glasanje.

Vreme glasanja za opoziv još nije određeno, mada se očekuje da će se to dogoditi u sredu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala