Putin: Odnosi sa Jermenijom su saveznički

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Jermenije Nikol Pašinjan pre sastanka u Moskvi
Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Jermenije Nikol Pašinjan pre sastanka u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da računa na postizanje sporazuma o svim problemima vezanim za Nagorno-Karabah.

Putin je na bilateralnom sastanku sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom primetio da neki problemi ostaju nerešeni i izrazio nadu da će strane uspeti da se dogovore o svim problemima, uključujući i humanitarne.

Ruski lider je istakao da su odnosi Moskve i Jerevana bili i ostali saveznički.

„Odnosi Rusije i Jermenije su bili i ostaće saveznički“, rekao je Putin i dodao da su Rusija i Jermenija partneri u mnogim međunarodnim organizacijama.

On je dodao da ne slabi ni ekonomska saradnja dveju zemalja. Uprkos teškoj prošloj godini, u periodu januar-oktobar 2020. trgovinski promet između Jermenije i Rusije povećao se za skoro 4 odsto.

Predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku u Kremlju sa liderima Azerbejdžana i Jermenije, Ilhamom Alijevom i Nikolom Pašinjanom - Sputnik Srbija
Završeni pregovori Putina, Alijeva i Pašinjana ─ Dogovorene konkretne mere

Sve ovo daje osnova za nadu da će, kako se bude rešavala situacija oko Karabaha, strane doći do rešenja koja će koristiti jermenskom narodu i državi, kao i bilateralnim odnosima između Jermenije i Rusije, dodao je Putin.

Pašinjan: Nerešeni humanitarni problemi u Karabahu

Sa svoje strane, Pašinjan je rekao da dogovori postignuti u Moskvi na sastanku lidera Jermenije, Rusije i Azerbejdžana mogu ozbiljno promeniti ekonomski izgled regiona i povećati investicioni potencijal i atraktivnost.

Pašinjan, istovremeno, smatra da će ekonomska pitanja teže napredovati u svetlu nerešenih humanitarnih problema. Za jermensku stranu najosetljivije pitanje je razmena ratnih zarobljenika i tela poginulih, kao i potraga za nestalima.

Jermenski premijer zahvalio je Putinu na podršci ovog stava Jermenije.

„Naravno, Vaš lični doprinos mirovnom procesu uvek je bio vrlo opipljiv. Sada se može posebno reći, nakon poznatih događaja, da će se odnosi Jermenije i Rusije produbiti. Rusija je bila i ostala naš glavni strateški saveznik u oblasti bezbednosti“, dodao je Pašinjan.

U Moskvi su u ponedeljak održani trilateralni pregovori predsednika Rusije Vladimira Putina, predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i premijera Jermenije Nikola Pašinjana o Karabahu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala