Pretnja potpredsedniku Amerike: Ultimatum od 24 sata da udari na Trampa

Pratite nas
Predstavnički dom američkog Kongresa sa demokratskom većinom glasaće o rezoluciji kojom se traži da se potpredsednik SAD Majk Pens pozove na 25. amandman kako bi američki predsednik Donald Tramp bio uklonjen. Pensu je dato 24 sata da se izjasni o tome, pre nego što sa nastavi sa postupkom za opoziv (impičment) Trampa.

U Predstavničkom domu će se danas ili sutra glasati o rezoluciji kojom se od potpredsednika Pensa traži da se pozove na 25. amandman američkog Ustava koji omogućava potpredsedniku i članovima američke vlade da smene predsednika ukoliko je nesposoban da obavlja svoje predsedničke dužnosti.

U pismu svojim demokratskim kolegama u nedelju uveče, predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi pozvala ih je da jednoglasno usvoje rezoluciju o 25. amandmanu. Taj potez će, očekuje se, sprečiti preostali Trampovi republikanski saveznici.

„Ako ne se ne usvoji jednoglasno, idemo dalje. Pozivamo potpredsednika da odgovori u roku od 24 sata. Potom ćemo nastaviti sa postupkom za opoziv“, zapretila je ona.

Podsećajući na „užasne napade“ na američku demokratiju i Ustav nakon opsade Kapitola, Pelosi je pozvala političare da „deluju hitno, jer ovaj predsednik (Tramp) predstavlja neposrednu pretnju i po Ustav i demokratiju SAD“.

Pelosi se prethodno požalila da su ona i senator Čak Šumer pokušali da stupe u kontakt sa Pensom kako bi ga nagovorili da pokrene 25. amandman, ali su ih držali na vezi 20 minuta ali se on nije javi niti odgovorio na poziv.

Ukoliko se Pens ne izjasni u roku od 24 sata, što je malo verovatno, jer osim njega i većina zvaničnika Trampovog kabineta treba da odluči o tome, demokrate planiraju da nastave sa opozivom predsednika zbog navodnog podsticanja prošlonedeljne pobune.

Kako prenosi RT, demokrate su odlučne da ukaljaju Trampa što je više moguće i blokiraju ga da se ponovo kandiduje za predsednika 2024. godine. „Realnost je da ga dvotrećinskom većinom u Senatu neće ukloniti pre 20. januara, tako da je reč o sprečavanju ponovne kandidature“, rekao je politički analitičar Dejvid Džoli za Em-es-en-bi-si.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala