Poplave na jugu Srbije: Vanredno u više opština, vodostaji rastu, policija i vatrogasci dežuraju

© Tanjug / DUSAN ANICICVodostaj
Vodostaj - Sputnik Srbija
Pratite nas
U više opština u Srbiji uvedena je vanredna situacija zbog poplava. Vodostaji za sada rastu, a na terenu dežuraju policijske i vatrogasne ekipe.

Nakon što je u poslednja 24 sata palo 55 litara kiše po metru kvadratnom, u Vranju se izlila Južna Morava.

U Pirotu su zbog obilnih padavina prigradska i seoska naselja poplavljena, a najkritičnije je u Rogozu, Kavku, selima Temska, Rudinj. Na predlog Štaba za vanredne situacije, predsednik opštine Bratislav Petrović uveo je vanrednu situaciju u Vlasotincu zbog štete koju su izazvale obilne padavine u prethodna dva dana.

Petrović je rekao da vodostaj sada stagnira na svim rekama u slivu Vlasine, ali da su posledice evidentne, te da je neophodno primeniti mere hitne zaštite i spasavanja stanovništva i materijalnih dobara, prenosi B92.

On je naveo da će biti angažovana dodatna mehanizacija, evakuisani i zbrinuti ugroženi stanovnici, kao i formirana komisija za procenu štete na infrastrukturnim, stambenim i pomoćnim objektima i na poljoprivrednom zemljištu.

​Vodosnabdevanje je u prekidu i dalje, a snabdevanje električnom energijom je povoljnije, navodi se u saopštenju.

Zbog obilnih padavina i izlivanja reke Vlasine, opština Vlasotince od jutros nema tekuću vodu, a planinska sela ostala su i bez struje.

U nižim delovima te opštine poplavljene su kuće i dvorišta, a građani i članovi Štaba za vanredne situacije dežurali su noćas sa policijskim i vatrogasnim ekipama na mnogim lokacijama u Vlasotincu.

Prekinuto je vodosnabdevanje, a većina brdsko-planinskog dela opštine je bez struje, saopšteno je iz Štaba za vanredne situacije.

Kako se navodi, trenutno je kritično između dva mosta, u delu Ulice Nikole Tesle, kao i u romskom naselju u Ulici Marka Crnog, gde su stigla tri kamiona peska, a meštani i radnici „Komunalca” tovare džakove i postavljaju ih na rizična mesta.

Vlasina se nije izlila iz korita, ali se izliva preko šahtova, jer potiskuje atmosfersku vodu, odnosno ne može da je primi.

Vodostaj je u ponoć bio 129 cm, a jutros u 8 sati 309 cm, nakon čega je zabeležen blagi pad na 296 m, pokazuju podaci RHMZ.

Vode za piće nema od jutros jer, kako se navodi, fabrika ne može da je preradi zbog zamućenosti reke Vlasine i celog njenog sliva.

JKP Vodovod obaveštava korisnike da se očekuje da prekid traje celog dana, a kada voda dođe, kako kažu, moći će da se koristi samo kao tehnička, dok Zavod za javno zdravlje Leskovac ne izda zvaničnu potvrdu o njenoj higijenskoj ispravnosti.

Do tada, kako se dodaje, građani će se snabdevati vodom iz cisterni.

Iz Elektroprivrede Srbije (EPS) saopštili su da su sva planinska sela bez struje, a i deo Vlasotinca, pored nekadašnje fabrike „Besko“ takođe nema struju.

Isključeni su i stubovi javne rasvete koji su pod vodom.

Magistralni put Leskovac–Vlasotince je na dva mesta jutros bio teško prohodan, kod Stajkovca i Konopnice, gde je policija regulisala kretanje.

Gradski štab za vanredne situacije grada Niša proglasio je vanrednu situaciju zbog elementarnih nepogoda izazvanih noćašnjim nevremenom.

Obilne kiše izazvale su zamućenje svih izvorišta za snabdevanje Niša vodom zbog čega su isključena sa vodovodnog sistema.

Snabdevanje vodom obezbeđuje se sa izvorišta Medijana, zbog čega će korisnici u višim delovi grada, ukoliko zamućenje potraje, ostati bez vode. Grad preduzima mere na normalizaciji snabdevanja vodom, javlja RTS, preneo je Tanjug.

​Zamenik gradonačelnika Pirota Miloš Colić kaže za Tanjug da je dosta lokalnih puteva ugroženo, kao i deo stoke u planinskim selima, dodajući da će se napraviti popis trudnica i male dece koja moraju da prime terapiju, a nisu u mogućnosti da izađu iz kuća.

„Životno ugroženih za sada nema“, ističe Colić i apeluje na ljude da budu smireni, strpljivi i da, kaže, ne donose ishitrene odluke, kako ne bi napravili veću štetu od one koja postoji.

Colić kaže da opština od ranih jutarnjih sati radi kao kol-centar i da prima veliki broj poziva građana.

„Od jutros su od pola sedam sve raspoložive ekipe javnih preduzeća, komunalaca na terenu, mnogi privatni preduzetnici su stavili mašine na raspolaganje Gradu Pirotu. Polako uspostavljamo normalnu situaciju, a šteta će se tek utvrditi“, kaže Colić.

„U 14 sati smo bili prinuđeni da uvedemo vanrednu situaciju na čitavoj teritoriji opštine s obzirom na to da su nam dva mosta, u mesnim zajednicama Kacapun i Vrbovo, odneta u potpunosti, dok su mostovi u mesnim zajednicama Dekutince, Vrbovo i Koznica ugroženi“, rekao je predsednik opštine Vladičin Han Goran Mladenović.

​Naveo je da su u Priboju dve kuće poplavljene, u mesnoj zajednici Stubal tri, kao i nekoliko kuća u romskoj mahali u mesnoj zajednici Prekodolce, dok je u mesnoj zajednici Žitorađe poplavljeno nekoliko privrednih objekata.

„Više lokacija na teritoriji opštine Vladičin Han je ugroženo i potrebna nam je vanredna situacija kako bismo i privredne subjekte mogli da uvedemo u posao i pokušamo da u najkraćem mogućem roku vratimo puteve, polja i kuće u normalno stanje“, rekao je Mladenović.

Vanredna situacija proglašena je i u Gadžinom Hanu zbog izlivanja Kutinske reke, kao i na teritoriji grada Leskovca, zbog elementarnih nepogoda. U tom gradu je za 20 sati palo 70 litara kiše koja je izazvala brojna izlivanja i urušavanje mosta u selu Jelašnici, preneo je RTS.

Ledena kiša koja se zadržala na strujnim kablovima, ostavila je bez struje nekoliko sela u opštini Svrljig i to Labukovo, Niševac, Okolište, Tijovac, Lukovo i Drajinac, preneo je Tanjug.

U opštinama na Kosovu u kojima je zbog obilnih padavina i izlivanja reka došlo do poplava situacija je i dalje ozbiljna.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala