Vreme je za novi Internet: Tvorac najjače mreže na svetu stvorio protivtežu moći giganata

© AFP 2023 / FADEL SENNARačunarski centar
Računarski centar - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tim Berners Li osnovao je Internet pre tri decenije tako što je standarde za lociranje, linkovanje i predstavljanje multimedijalnih dokumenata, koje je razvio, učinio besplatno dostupnim. Sada veruje da je Internet „odlutao“ i dao ogromnu moć tehnološkim gigantima, te da je vreme za promenu i povratak počecima interneta.

Umesto da postane milijarder kao drugi pioniri svetske mreže, Berners Li je svoj izum stavio celom čovečanstvu na slobodno raspolaganje kako bi svetska mreža služila povezivanju i deljenju informacija i bila svima dostupna.

Danas, međutim, on smatra da se Internet pretvorio u, kako kaže, mesto gde ima previše moći i previše ličnih podataka u posedu tehnoloških giganata kakvi su Gugl ili Fejsbuk, koje naziva imenom „silos“. Berners Li kaže da su tehnološki giganti, prepunjeni ogromnim količinama podataka, postali platforme za nadzor i ključari inovacija, preneo je „Njujork tajms“.

Njegove tvrdnje podržane su i potezima pojedinih država, koje žele da uvedu striktnija pravila za privatnost korisnika. Među tim državama su neke u Evropi, ali i pojedine države SAD, kao što je Kalifornija. S druge strane, Fejsbuk i Gugl se suočavaju i sa tužbama zbog monopolskog ponašanja.

Bernars Li, međutim, ima drugačiji pristup: njegov odgovor na ovaj problem je tehnologija koja pojedincu daje više moći.

„Cilj je da se pomerimo ka mreži kakvu sam originalno želeo. Ključ za to je da svaka osoba može da kontroliše sopstvene podatke, kao što su koje sajtove je posećivala, šta je i kako kupovala, koju muziku je slušala... Kompanije bi mogle da imaju pristup ličnim podacima samo uz dozvolu, kroz bezbedan link za specifične stvari, kao što su zajmovi ili personalizovani oglasi. Mogle bi da linkuju i koriste lične informacije selektivno, ali ne da ih skladište“, navodi on.

Njegova vizija suvereniteta ličnih podataka je u oštrom kontrastu sa sadašnjim modelom koji se primenjuje u kom velike kompanije „žanju i skladište“ podatke i koriste ih.

Zbog toga je napravio Inrapt, softver baziran na otvorenom kodu koji bi vratio internet na njegove početke.

Biometrija – prepoznavanje lica - Sputnik Srbija
Da li je privatnost precenjena: JMBG dajemo za popust, otisak prsta u teretani

Njegov softver predstavljen je u novembru i već ga koriste pojedine državne agencije u Belgiji i Britaniji.

Softver ima napredne bezbednosne i razvojne alate, a omogućava korisnicima da u potpunosti kontrolišu privatne informacije koje dele. Kada neka platforma želi da pristupi podacima korisnika, ne može to da učini dok korisnik ne da odobrenje. Tek kada to korisnik odobri, kompanije bi mogle da koriste te podatke za svoje poslovne potrebe, kao što je, na primer, ciljano oglašavanje.

Platforma bi bila besplatna za korisnike, dok bi velike kompanije plaćale naknadu za njeno korišćenje.

Koliko je značaj Tima Bernersa Lija u svetu interneta, govori i to što je bio direktor konzorcijuma „Vorld vajd veb“, akademik na univerzitetima MTI i Oksford, kao i dobitnik Tjuring nagrade koja se često naziva Nobelom za računarske nauke.

On navodi da je privatnost čest motiv da se pojedincima omogući kontrola nad njihovim podacima, ali da ona može biti i mogućnost za razvoj biznisa i novih tehnologija, baš kao što je internet bio na svom početku.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala