Šta su se Putin, Pašinjan i Alijev dogovorili ─ zajednička izjava u četiri tačke

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Jermenije Nikol Pašinjan nakon sastanka u Moskvi
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Jermenije Nikol Pašinjan nakon sastanka u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Moskvi su u ponedeljak održani trilateralni pregovori predsednika Rusije Vladimira Putina, predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i premijera Jermenije Nikola Pašinjana o Karabahu.

Nakon sastanka, lideri su potpisali zajedničku izjavu o razvoju regiona. Izjavom je predviđeno formiranje posebne radne grupe, kojom će rukovoditi potpredsednici vlada triju zemalja.

1. U cilju realizacije tačke 9 Izjave od 9. novembra 2020. godine o deblokadi svih ekonomskih i saobraćajnih veza u regionu, podržava se predlog predsednika Rusije o stvaranju trilateralne radne grupe pod zajedničkim predsedavanjem zamenika premijera Azerbejdžana, Jermenije i zamenika predsednika vlade Rusije.

2. Radna grupa će održati prvi sastanak do 30. januara 2021. godine, na osnovu čega će formirati spisak glavnih oblasti rada koja proizilaze iz realizacije tačke 9. Izjave, postavljajući kao prioritete železničke i drumske veze, a takođe će odrediti i druga područja po dogovoru između Azerbejdžana, Jermenije i Rusije.

3. U cilju realizacije glavnih pravaca aktivnosti, kopredsedavajući Radne grupe odobriće sastav stručnih podgrupa u ovim oblastima iz reda zvaničnika nadležnih organa i organizacija država-potpisnica. Ekspertske podgrupe će u roku od mesec dana nakon sastanka Radne grupe predstaviti spisak projekata sa obrazloženjem potrebnih resursa i aktivnosti za njihovu primenu i odobravanje na najvišem nivou od strane država-potpisnica.

4. Radna grupa će do 1. marta 2021. godine podneti na odobrenje na najvišem nivou spisak i raspored za sprovođenje mera koje uključuju obnovu i izgradnju novih objekata saobraćajne infrastrukture neophodne za organizovanje, izvođenje i osiguravanje bezbednosti međunarodnog saobraćaja koji se obavlja preko Azerbejdžana i Jermenije kao i saobraćaja koje vrše Azerbejdžan i Jermenija, a za koje je potreban prelazak preko teritorija Azerbejdžana i Jermenije.

Trilateralni pregovori odvijali su se iza zatvorenih vrata, sa izuzetkom Putinovog obraćanja na samom početku. Ruski lider naveo je da Rusija ceni partnerske i dobrosusedske odnose sa Azerbejdžanom i Jermenijom i zahvalio je svojim kolegama na pozitivnom prihvatanju posredničkih napora ruske strane da prekine sukob u Nagorno-Karabahu.

Lideri triju zemalja su 9. novembra potpisali sporazum o prekidu borbenih dejstava u Karabahu. Prema tom dokumentu, pod kontrolu Azerbejdžana su prešle tri oblasti u Karabahu – Agdamska, Kelbadžarski i Lačinski, dok je Jermenija zadržala deo Lačinskog koridora u širini od pet kilometara koji obezbeđuje vezu između nepriznate Republike Nagorno-Karbah i Jermenije, bez grada Šuša. Duž kontakt linije u Karabahu raspoređeni su ruski mirovnjaci, na teritoriji Azerbejdžana biće formiran rusko-turski centar za monitoring sporazuma o primirju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala