Noćna vojna parada u Severnoj Koreji: Kim promenio funkciju /video/

© REUTERS / KCNASeverna Koreja
Severna Koreja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Severnokorejski lider Kim Džong Un i dosadašnji predsednik Radničke partije Koreje, postao je njen generalni sekretar, navode korejski mediji.
„Na osmom kongresu je potvrđeno da je Kim Džong Un najbolji kandidat za poziciju generalnog sekretara Radničke partije Koreje“, navodi se u saopštenju.

Izbor Kim Džong Una održan je na šestodnevnom zasedanju osmog kongresa stranke u Pjongjangu 10. januara nakon donošenja odluke o preimenovanju Izvršnog političkog saveta u sekretarijat.

​Novinska agencija „Jonhap“ izvestila da su kasno uveče primećeni znaci da se na ulicama Pjongjanga održava vojna parada. Novinari su to povezali sa održavanjem kongresa Radničke partije.

Titulu generalnog sekretara ranije je nosio otac Kim Džong Una, Kim Džong Il, a pre njega, osnivač Severne Koreje Kim Il Sung.

Kongres Radničke partije Koreje - Sputnik Srbija
Burni aplauzi i ovacije: Kako se dočekuje vođa u Severnoj Koreji /video/

Agencija je skrenula pažnju da se Kim Jo Džong, sestra Kim Džong Una, nije pridružila novom Politbirou Centralnog komiteta, zadržavajući mesto člana Centralnog komiteta Radničke partije.

Do ovog kongresa ona je bila prva zamenica direktora Odeljenja za propagandu i agitaciju Centralnog komiteta i član Politbiroa. S obzirom na rast njenog uticaja u zemlji, eksperti nisu isključili da bi ona mogla postati naslednica Kim Džong Una.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala