Najudaljenije mesto u svemiru otkriva tajne njegovog nastanka

© NASA . ESA, and G. Bacon (STScI)Lokacija galaksije GN-z11, najudaljenije ikad viđene.
Lokacija galaksije GN-z11, najudaljenije ikad viđene. - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Naučnici veruju da je galaksija GN-z11 nastala samo 420 miliona godina nakon Velikog praska, u vreme kada je svetlost prvi put počela da ispunjava kosmos. Istraživači su ubeđeni da bi dalja istraživanja galaksije mogla osvetliti rane dane kosmosa.

Naučnici sa Univerziteta u Tokiju utvrdili su starost i lokaciju najudaljenije poznate galaksije u svemiru. Profesor Nobunari Kašikava sa Odeljenja za astronomiju Univerziteta u Tokiju rekao je da ovo nije bio lak zadatak. Astronomi su morali da ispitaju crveni pomak galaksije – način na koji se svetlost proteže i postaje crvenija. Što je neki predmet udaljeniji od naše planete, to se brže vidi kako se udaljava i postaje sve više crven.

„Posmatrali smo ultraljubičastu svetlost, jer je to područje elektromagnetnog spektra za koje smo očekivali da će naći crveno pomerene hemijske potpise. Svemirski teleskop 'Habl' otkrio je potpis više puta u spektru GN-z11. Međutim, čak ni 'Habl' ne može da razreši ultraljubičaste emisione linije do stepena koji nam je potreban. Stoga smo se obratili savremenijem zemaljskom spektrografu, instrumentu za merenje emisionih linija nazvanom MOSFIRE, koji je postavljen na teleskop 'Kek 1' na Havajima“, rekao je profesor Kašikava.

Prema rezultatima studije objavljene u časopisu „Nejčr astronomi“, GN-z11 je od Zemlje udaljena 13,4 milijarde svetlosnih godina, odnosno 134 neilionska kilometra (odnosno 134, a zatim sledi 30 nula). Naučnici kažu da bi dalja istraživanja mogla otkriti rodonačelnike galaksije koja je emitovala neku od najstarijih svetlosti u svemiru.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala