Srbija je promenila sebe – za 15 dana

© Foto : Rukometni savez SrbijeRukometaši Srbije
Rukometaši Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rukometna reprezentacija Srbije je godinama unazad bila tema u javnosti zbog loših rezultata, sukoba, prozivki, negativnih komentara, ali je početak ove godine nagovestio da za srpski rukomet stižu bolji dani.

Rukometni savez Srbije je posle debakla na prethodnom Evropskom prvenstvu napravio veliku promenu, na selektorsku poziciju je stigao Toni Đerona, 47-godišnji španski stručnjak sa ogromnim iskustvom i dobrim rezultatima.

Srbija je sa njim na čelu krenula u kvalifikacije za naredno Evropsko prvenstvo i napravila čudo – u Zrenjaninu je upisan trijumf nad Francuskom, jednom od najboljih timova sveta godinama unazad.

Da to nije bio samo incident potvrdio je i meč u Francuskoj, odakle je Srbija donela jedan bod, o čemu je za Sputnjik govorio Mladen Šotić, 25-godišnji reprezentativac i član novosadske Vojvodine.

„Sinoć smo kasno sleteli, išli smo na spavanje i danas i sutra imamo treninge pred utakmicu sa Grčkom u sredu. Jeste raspored zgusnut, ali smo imali i dovoljno vremena za odmor, za pripremu, uz medicinski tim. Akcenat u radu je na taktici i to je donelo pomak“, rekao je Šotić.

Rukometaš koji pokriva poziciju levog krila otkrio nam je šta je ključ rada novog selektora Đerone.

„Akcenat je na samim taktičkim detaljima, svaki igrač to doživljava na svoj način, ali bez obzira na to da li je neko na terenu pet ili 55 minuta, zaista u svakom momentu postoji komunikacija i sve se bazira na stvaranju sistema kako bi se svako dobro snašao i kako bi se izbegla lutanja“.

Vremena za rad nije bilo previše ali...

„Da, nije bilo mnogo vremena za prilagođavanje, ali je tu i ključ rada na detaljima, svaki igrač zna šta je njegov posao i treba samo time da se bavi, bez razmišljanja o drugim stvarima. Odgovornost igrača je tu mnogo veća, ali se stvara iskren odnos u kom se smanjuje strah od greške, od nepoznanica... Stvari su kristalno jasne, jasno je šta se traži i šta je ono što mora da se pruži“, rekao je Šotić.

​Trening je jedno, utakmica nešto drugo, ali je iz dve utakmice sa Francuskom bilo jasno da su Đerona i njegov tim uspeli da ostvare jedinstvo između da dva segmenta u radu.

„Kad se sve stavi u 60 minuta igre tu se vidi boljitak. Mi smo zadovoljni, rad je reziltirao bodovima protiv Francuske i oni govore o dobroj igri. U Zrenjaninu smo pobedili, u Francuskoj smo konstantno bili u prednosti, i taj bod je uspeh, šteta što nismo osvojili dva, ali su to nijanse i za početak smo više nego zadovoljni“.

Početak nije bio lagan, sve je moralo da se uradi u veoma kratkom roku, ali Šotić navodi da je ekipi u prilagođavanju mnogo pomogla cela organizacija Rukometnog saveza Srbije.

„Prvu utakmicu smo imali petog januara, ekipa je kompletirana 1. januara dolaskom Vladimira Cupare i igrača iz Bundeslige, a od 27. do 31. je radila grupa od petnaestak, 20 igrača. Treninzi su ponekad duži, detaljniji, ali prolazimo kroz sve situacije, imamo halu samo za nas, svaki igrač ima sve što mu je neophodno da bi se posvetio samo svojim zadacima“.

„Posle prošlog Evropskog prvenstva momci su došli razočarani, bilo je dosta nejasnih stvari, konfuzije, lutanja, gubljenja fokusa, srpskih posla... Sada svi jedva čekamo da se okupimo, vraća se sigurnost, samopouzdanje, cilj je da ne bude onog nekog mučnog osećaja koji se ranije javio“.

Srpski rukometaši su se „ispod radara“ pripremali za izazove, sve praznike su proveli kao jedna velika porodica i na kraju se rad isplatio.

„Svaki sport je težak na svoj način, mnogo je odricanja, mi smo bili zajedno i za Novu godinu i za Božić, momci koji imaju porodice nisu mogli da budu sa njima, radili smo, trenirali, bilo je vremena i za malo opuštanje, ali je mnogo lep osećaj kada se uloženi rad vrati. Taj osećaj je postojao u te dve utakmice, ali postoji i šira slika kojoj se radujemo jer napredujemo iz dana u dan“.

Šotić dodaje i da je srećan što je i publika mogla da se uveri u kvalitet njihovog rada.

„Jako je lep osećaj, ljudi su za kratko vreme, kroz gledanje utakmica osetili neku širinu u smislu stila igre, discipline... Mi kao Srbija kaskamo za Hrvatima, koji imaju kult reprezentacije, Slovenci su poslednjih godina u vrhu, imamo žal što propuštamo Svetsko prvenstvo, ali u ovim okolnostima ko zna kako bi se promena selektora odrazila. Vreme radi za ovu mladu ekipu, rastemo, napredujemo, u fokusu nam je Evropsko prvenstvo, želimo da obezbedimo što bolji plasman, možda i prvo mesto u grupi kako bismo imali bolji žreb“.

Naš sagovornik ima sjajnu takmičarsku sezonu, u dresu pančevačkog Dinama je u prvom delu bio drugi najbolji strelac lige, a pred kraj godine je promenio sredinu.

„Pre manje od mesec dana sam potpisao za Vojvodinu, imao sam priliku da debitujem u zaostalom kolu, a posle ove pauze me očekuje preseljenje i sve što nosi sa tim. Radujem se novim izazovima, Vojvodina je dobrostojeći klub u Srbiji, ima velike ambicije da donese novi kvalitet i da omogući mladim igračima da se pokažu“, zaključio je Šotić.

► Hrvati: Španac je doneo Srbiji ono što joj godinama fali

► Hrabra Srbija bila pred novim nokautom Francuske, na kraju je Cupara iščupao bod

► Srbija šokirala Francusku i napravila krupan korak ka Evropskom prvenstvu!

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala