Lopate u šake i ― „vamos“: Ruske diplomate pokazale Madriđanima kako se čisti grad od snega /foto/

© Sputnik / Gustavo Valьente / Uđi u bazu fotografijaSneg paralisao Madrid
Sneg paralisao Madrid - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zaposleni u diplomatskim predstavništvima Rusije i Belorusije u Madridu, gradu koji su pogodile najveće snežne padavine u poslednjih nekoliko decenija, započeli su čišćenje snega mnogo pre Španaca, pokazujući im svojim primerom kako to treba da radi.

Zaposleni u ruskoj ambasadi su uzeli lopate u ruke još u subotu kako bi raščistili teritoriju diplomatske misije, pritom su sami morali da naprave lopate.

„Diplomate i administrativno-tehnički sastav ambasada Rusije i Španije odlučno su stupili u borbu protiv posledica snežnog ciklona Filomena i zajedno raščistili put ka ambasadi, ne čekajući obećane mašine za čišćenje snega“, saopštila je ambasada.

Prema rečima portparola ambasade Dmitrija Bolbota, meštani su zahvalili „za tu akciju dobre volje, gledajući oruđe za rad sa posebnim oduševljenjem – lopate za čišćenje snega ručne izrade, koje je zbog odsustva sličnih alatki u španskim prodavnicama napravio zaposleni ambasade Stanislav Verhogljadov“. 

Snežne padavine su počele tokom vikenda kada je većina prodavnica bila zatvorena, a saobraćaj paralizovan, te se normalna lopata u najboljem slučaju mogla naći u komšiluku.

U međuvremenu, ambasador Jurij Korčagin i njegove kolege oslobađali su zavejanu rezidenciju, dajući primer komšijama i kolegama. Beloruske diplomate počele su da pružaju pomoć stanovnicima Madrida još 8. januara kada je počeo kolaps u saobraćaju.

„Automobile smo morali da guramo. Španci nemaju iskustva, a u našim zemljama su snežni nanosi uobičajena stvar. Ovde svi imaju letnje gume. Pomagali smo im – gurali smo automobile, a Madrid je prilično brdovit grad. Kada smo 9. januara ujutru videli koliko je snega palo, počeli smo da čistimo teritoriju“, rekao je zaposleni u ambasadi Belorusije u Madridu Jaroslav Kovaljčuk.

Kako je rekao, morali su da se zadovolje alatom koji su imali – četkama, lopatama za pesak, čime god.

„Kako boršč jesti čajnom kašičicom? Video sam kako su Španci čistili sneg lavorima i posudama“, dodao je on.

Podsetimo, obilne snežne padavine, koje je donela oluja Filomena, pogodile su Španiju prošle nedelje, što je dovelo do otkazivanja letova i zatvaranja puteva, a najmanje četiri osobe su stradale. Stručnjaci smatraju da je reč o najsnažnijoj oluji u poslednjih 50 godina.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala